COURTNEY\'S AND STEELE\'S POST CEMETERY ÇANAKKALE ECEABAT Çanakkale | Sanal Tur | Mekan360.com

COURTNEY'S AND STEELE'S POST CEMETERY ÇANAKKALE

Hakkımızda

Mezarlık, anayolda devam ettiğimizde Merkeztepe üzerinde yolun sol tarafında karşımıza çıkıyor. Mezarlık adını, bölgede savaşan, bu noktada da ileri keşif karakolu bulunan 14. taburun komutanı Yarbay Richard Courtney'den ve bu mevkiinin güneyindeki diğer bir keşif karakolunu komuta eden Binbaşı Steel'den almaktadır. Mezarlık,Avustralya hattının güneyinden kazılan tünellerin üzerinde kurulmuş ve yapımına 1919 yılında başlanmıştır. Mezarlıkta kimliği belli 1 Yeni Zelanda, 4 İngiliz ve 60 Avustralya askeri, kimliği belirlenemeyen 160 asker olmak üzere 225 müttefik askeri yatmaktadır. Kimliği belirlenenler arasında 1 de Kraliyet Donanması subayı vardır.
Yarbay Courtney'in savunduğu karakol (Mezarlığın olduğu nokta), Merkeztepe boyunca yer alan 3 ileri keşif karakolundan ortada bulananıydı. Buranın daha yukarısında yani kuzeyinde bu 3 karakoldan biri olan Quinn's Post bulunurken daha aşağısında, güneyinde, mezarlığa adı verilen Binbşı Steel'in komutasındaki Steel's Post mevcuttu.
Karakolun bulunduğu nokta çıkarmanın ilk günü olan 25 Nisanda Anzaklar (Australian and New Zeland Army Corps) tarafından işgal edilmiş ve yarımadanın müttefiklerce terk edilmesine kadar elde tutulmuştur. İlk gün ele geçirildikten sonra bölgenin denize bakan kısmına (fundalıkların içine) hücum hattı oluşturmak için siperlerini kazmışlardır. Siper kazma işlemi savaş sonuna kadar burada devam etmiş, fakat bütün bu çabalara rağmen bu hat bu noktadan ileriye gidememiştir. Quinn's Post Mezarlığı ile bu mezarlığın arasındaki sırt o günlerde tarafsız bölgeyi (No Man's Land) oluşturmaktaydı.
Anzakların bu bölgedeki istihkâm siperleri mezarlığın kurulu olduğu tepenin 5–10 m aşağısındayken, asıl ihtiyat siperleri de tepenin 15m aşağısındaydı. şimdiki anayolun sağ ve sol kısımlarındaki hendeklerin ise, çoğu zaman aralarındaki uzaklığın sadece birkaç metre olduğu Anzak ve Türk ön hat siperlerini oluşturduğu düşünülmektedir.
No Man's Land: Bahsedilen bu bölgeyi savaþ boyunca iki taraf da elde edememiş ve çoğunlukla bu bölgede hiç asker mevcut olmamıştı. Bundan dolayı bu mevziilere müttefikler tarafından "Tarafsız Bölge" anlamına gelen bu isim verilmişti.

Etiketler

seddülbahir çanakkale eceabat mezarlık cemetery courtney steel\'s

Görüşler ()

Yorum Ekle