Mekan 360

İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI

Hakkımızda

 

1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürülmüştür. 2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlanmıştır. Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir.

 

Çiğli'de kuşkusuz ki görülmesi gereken yerlerin başında İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 120'den fazla türde 1200'ü aşkın hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. Avrupa'nın en büyük doğal yaşam alanı olan İzmir Kuş Cenneti'nde 500 bin civarında kuş türü yaşamaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülmektedir.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulunmuş ve geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye olmuştur. 35 ülkeden 300’ü aşkın üyesi bulunan EAZA, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğuna ve her geçen gün canlı türlerinin tükendiğine dikkat çeken hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütmektedir. EAZA üyeleri ekosistem ve habitat korumalarında aktif görevler almaktadırlar.

 

 
Barınaklar:

 

Gölet (Kuğular, Ördekler, Su Kuşları), Mirket ve Yer Sincabı, Gine Domuzları-Pelikanlar (Ak Pelikan ve Tepeli Pelikan),Tavus Kuşları, Sülünler, Afrika Savanı (Zürafalar, Zebralar, Su aygırları, Deve kuşları), Çocuk Hayvanat Bahçesi (Küçük atlar, Cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, tavuklar, hindiler, kara ve su kaplumbağaları), Ceylanlar, Ala Geyikler, Kızıl Geyikler, Develer, Kanatlı Barınağı - Aviary (Su kuşları, Ördekler, Leylekler, Keklikler), Yaban Keçileri, Yırtıcı Kuşlar (Kartallar, Şahinler, Akbabalar, Baykuşlar), Papağanlar, Kurtlar, Ayılar, Sırtlanlar, Maymun Adaları (Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar), Asya Filleri, Tropik Merkez (Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar, Kaplumbağalar, Balıklar, Macaw Papağanları, Halka Kuyruklu Lemurlar), Pumalar, Aslanlar, Kaplanlar bulunmaktadır.

 

Nesilleri tehlikede olan Asya filleri Begümcan ve Winner, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda görülebilirler. Parkta filler için 15.000 m2 açık ve kapalı alan ayrılmıştır. Yıllarca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007'de hayatını kaybeden Pak Bahadır için oluşturulan anıt mezarda Asya filleri barınağının karşısında görülebilir.

 

İzmir Doğal Yaşam Parkı Afrika Savan’ında zürafalar, zebralar, su aygırları ve deve kuşları doğal savanlardaki gibi bir arada yaşamlarını sürdürmektedirler. Afrika Savanı için 18000 m2 açık alan ayrılmıştır. Kaplan, Aslan, Puma için üç ayrı açık alan ve bir adet'te kapalı alanbulunmaktadır. Kaplan için 3600 m2, aslan için 3550 m2, puma için ise 2000 m2 açık alan ve 277 m2 kapalı alan oluşturulmuştur. Tamamı kapalı 2345 m2 merkezde, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuştur. Tropik Merkez’de sürüngenler, timsahlar, halka kuyruklu lemurlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları ile tropik bitkiler bulunmaktadır.8450 m2 alana sahip olan büyük gölet fıskiyeler, mini şelaleler, adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlar, içinde beyaz ve siyah kuğular, ördekler ve kazlarla, küçük bir habitat niteliğindedir. Büyük göletin hemen kıyısında yer alan Kuğulu Kafeterya ’da yiyecek ve içeceklerinizi tüketirken göletin güzelliklerine bakarak dinlenebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Büyük gölet dışında alanda bir küçük gölet ile barınak çevresindeki göletler de parktaki sulak alanları oluşturmaktadır. Büyük ve küçük gölet park dışından yaban kuşlarının uğrak yerleri arasındadır.

 

 
Ulaşım:

 

İzmir Doğal Yaşam Parkı’na Karşıyaka Vapur İskelesi karşısından kalkan 777 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Çevre Otoyolunu kullanacak ziyaretçiler Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametinde (Sanayi içerisine girmeden) hiçbir yöne sapmadan ilerlediklerinde Sasalı ve İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarıyla karşılaşacaklardır. Çiğli ya da Karşıyaka istikametinden gelen araçlar da yine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametine döndüklerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı yönlendirme tabelalarını göreceklerdir. Açılış Kapanış Saatleri: İzmir Doğal Yaşam Parkı 365 gün, haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Yaz aylarında hafta içi 18.30 hafta sonları 19.30, kış aylarında ise 17.00’de ziyarete kapanır.

Etiketler

doğal yaşam yaşam parkı yaşam doğal park çiğli izmir 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Görüşler ()

Yorum Ekle