HAŞHAŞ KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

Hakkımızda

Haşhaş, çiçekli bitkilerden gelincikgiller familyasındaki Papaver cinsini oluşturan, iki ya da çok yıllıklı bir bitki türüdür. Haşhaşın yenilebilen bir bölümü ve yenilemeyen, yenilse bile sağlığa zararı dokunabilen bir bölümü bulunmaktadır. Haşhaşın kaba kısmının zehirli ilaç etkisi gösteren bir özelliği vardır ve haşhaşın bu bölümüne afyon ismi verilmektedir. Haşhaş, uyuşturucu ve sakinleştirici özelliklere sahip bir bitkidir. Tıbbi alkaloit kaynağı olan haşhaş, morfin gibi kimyasal madde içermektedir ve haşhaş içermiş olduğu bu kimyasal sayesinde, eski zamanlarda ilaç olarak ya da keyif veren, sakinleştiren madde olarak kullanılmıştır.  Eski Mısır medeniyetinde doktorlar hastalarına, ağrılarını dindirmesi amacı ile haşhaş tohumu kullandırmıştır.

Haşhaş tohumu az miktarda morfin ve kodein içermektedir. Morfin ve kodein kimyasalları ise günümüzde ağrı kesici ilaç üretiminde kullanılmaktadır. Fakat haşhaşın üretilmesi yasal olmayan bölümü uyuşturucu, sakinleştirici ve morfin özelliği göstermektedir ve bu bölümü eroin üretiminde kullanılmaktadır. Fakat bu yasal bir işlem değildir ve yasaktır.  Haşhaş yağı, yemeklerde, salatalarda sos olarak ya da margarin üretiminde kullanılmaktadır. Bazı kek ya da ekmek türlerinin içine de eklenen haşhaş yağı, kozmetik ve vernik alanlarında da kullanılmaktadır.

Haşhaş tohumu ezmesi, kek, hamur işleri, çorba ya da sebze yemeklerinin içinde kullanılmaktadır.  Haşhaş bitkisi, ılık ve sıcak iklimlerdeki toprakları sevmektedir. Avustralya, Türkiye, Hindistan ve Afganistan ise haşhaş bitkisi üretiminde önde gelen ülkelerdir.  Haşhaş tohumu, yüksek oranda yağ içermektedir ve bunun yanı sıra, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum, demir ve protein içermektedir. Lif içeriği bakımından zengin olan haşhaş, özel yağ asitleri içermektedir.

Haşhaş sakinleştirici etkisi olan çok iyi bir ağrı kesicidir ve günümüzde birçok ilacın ham maddesini oluşturmaktadır. Astım ve mide hastalıkları tedavisinde kullanılan haşhaş, göz bozukluklarının tedavisinde de etkilidir. Haşhaş, ağız yaralarına karşı korur, kabızlığı giderir ve uyku problemlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Kalp sağlığını koruyan haşhaş kemik sağlığını da korur ve beyin fonksiyonlarını düzenler. Haşhaş, cilt enfeksiyonlarına ve egzamaya karşı cildi korur, cildi temizler, kırışık oluşumunu önler.

Saç sağlığını koruyan ve kepek oluşumunu önleyen haşhaş, bağışıklık sistemini güçlendirir.  Haşhaş, kolesterolü düzenler, kan hücreleri, arter ve damar sağlığını korur, tansiyonu dengeler. Kalp krizi ve felç riskini düşüren haşhaş, böbrek taşı oluşumunu önler. Sinir sistemini sakinleştiren haşhaş, insomnia gibi uyku problemlerini gidermeye yardımcı olur. Vücut için gerekli enerjiyi sağlayan haşhaş, hücre yenilenmesini sağlar, meme kanseri riskini azaltır ve  tüm vücut sağlığını destekler.

Çok iyi bir çinko kaynağı olan haşhaş, içeriğindeki bu çinko minerali sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar ve yeni hücrelerin oluşumunu sağlayan proteinlerin üretilmesini destekler. Haşhaş tohumu, oksalat içermektedir. Oksalat, kalsiyumun emilimini azaltıcı etki göstermektedir. Bundan dolayı haşhaş, böbrek taşı oluşumunu önlemektedir.

Demir içeriği bakımından zengin olan haşhaş, omega 3 yağ asitleri ve karbonhidrat bakımından da zengindir. Haşhaşın yapısında bulunan bu bileşenler ise, vücut için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Demir minerali aynı zamanda, oksijenin vücut içinde dağılımını gerçekleştirir ve kasların hareket edebilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.

 

Etiketler

haşhaş haşhaş ne işe yarar haşhaş nasıl kullanılır faydalı yağlar bitkisel yağlar

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle