HATAY SİMON MANASTIRI SAMANDAĞ Hatay | Sanal Tur | Mekan360.com

HATAY SİMON MANASTIRI

Görüntülenme - 42140 Yorum Ekle

Hakkımızda

Stilitler tarikatının kurucusu Saint Simon Stilit(İ.S.389- 459) olarak kabul edilmektedir. Kilikya ile Suriye'nin birleştiği sınır bölgede doğduğu ve genç yaşta Antakya'da yaşamaya başladığı görülmektedir. Simon bir manastırda aldığı temel din eğitiminden sonra kendini kentin dışında bir hücreye kapattı. Burada 3 yıl yaşadıktan sonya kentin yakınında bir dağa çıkarak, burada kendini bir kayaya zincirledi ve çevresine çizdiği bir çemberin dışına çıkmadan yaşamaya başladı. Sabrı, dayanıklı, inancı kısa zamanda duyulduğu ve Hıristiyanlık dünyasının her yanından hastalar, dertliler, çaresizler vb. Simon'a akmaya başladılar. Başlangıçta Simon biraz yüksekçe bir yere çıkarsa biraz soluk alabileceğini düşünmüş olmalıydı. Zamanla tepesine tünediği sütunun yüksekliği arttı. Son sutuna 13 m. olup en tepesinde 2 m2. genişliğinde bir bölüm vardır. İnsanlardan yatay olarak kaçma umudunu yitiren Simon'un dikey olarak dikey olarak kaçmaktan başka çaresi kalmadığını söyleyenler de çıkmıştır. Terk-i dünya tarikatının merkezi olarak bilinen St. Simon Manastırı, Samandağ-Antakya arasında Antakya'ya 18 km. uzaklıktadır. St. Simon Tepesi denilen ve denizden yüksekliği 479 m. olan bir tepe üzerinde bulunan manastır kalıntıları, 100x150 m2.lik bir alan üzerindedir. Kilikya ile Suriye'nin birleştiği sınır bölgede doğan ve genç yaşta Antakya'da yaşamaya başlayan St. Simon, (İ.S. 389-459) Stilitler tarikatının kurucusu olarak kabul edilmektedir. Bir manastırda aldığı temel din eğitiminden sonra kendini kentin dışında bir hücreye kapatan Simon, burada 3 yıl yaşamıştır. Daha sonra kentin bir kayaya zincirlemiş ve çevresine çizdiği bir çemberin dışına çıkmadan yaşamıştır. Sabrı, inancı kısa zamanda duyulmuş ve Hıristiyanlık dünyasının her yanından hastalar, dertliler, çaresizler vb. Simon'a gelmeye başlamıştır. M.S.VI.yy.da St.Simon adına buraya bir Manastır yapılmıştır. Burada inzivaya çekilen St. Simon'un, 20 m. yüksekliğindeki taş sütun üzerinde 45 gün yaşamış olması, Guinnes Rekorlarkitabında bir rekor olarak kaydedilmiştir. Bu sutununkaidesini bugün de görmek mümkündür.

Etiketler

simon manastır hiristiyan badet hac kilise

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Ahmet Sabun

Very nice

5 yıl önce

Meyres Seryem

Bir moka benzese

7 yıl önce

MURAT KONYALI

Samandagi ve körfezi tepeden görebileceğiniz rüzgar gülleri arasında tarihi mekan. Gönül isterdiki bu tar yerler daha iyi durumda olsa. Maalesef insanlar tarihi taşlara aşklarını ilan eden yazılar yazmış buna bir dur demek lazım. Burayı ziyaret eden insanlara buranın öncelikle pisliklerini atacakları bir yer değil korunması gereken bir yer olduğu anlatılmalı. Son gittiğimizde tuvaletler kapalı idi. Tarihi bir mekan ben yönetici olsam çok güzel bir ışıklandırma yaparım. Zira bulunduğu bölgede elektrik üreten rüzgar pervaneleri var. Ayrıca mekan içinde çalılık var. Oralar temizlenmesi lazim. Bizim çok kültürlü halkımız gezmek için değil ellerindeki pislikleri her gördükleri yere attıkları bir mekan haline gelmiş. Orası bir açık hava müzesi ama maalesef yöneticileri sıcak koltuklarında oturup salla başı al maaşı yapıyorlar. Hiç mi kontrol olmaz hiç mi denetlemez. Tesis içinde seyyar satıcılar var nasıl bir müze nasıl izin veriyorsunuz

5 yıl önce

ümit BORAZANCI

Terk-i dünya tarikatının merkezidir. Burada kilise, vaftizhane, sarnıç ve diğer mimari kalıntılar görülebilir. Stilitler tarikatının kurucusu Saint Simon Stilit (İ.S. 389-459) olarak kabul edilmektedir. Kilikya ile Suriye'nin birleştiği sınır bölgede doğduğu ve genç yaşta Antakya'da yaşamaya başladığı görülmektedir. Simon bir manastırda aldığı temel din eğitiminden sonra kendini kentin dışında bir hücreye kapattı. Burada 3 yıl yaşadıktan Sonya kentinin yakınında bir dağa çıkarak, burada kendini bir kayaya zincirlemiş ve çevresine çizdiği bir çemberin dışına çıkmadan yaşamaya başlamıştır. Sabrı, dayanıklılığı ve inancı kısa zamanda duyulmuş ve Hristiyanlık dünyasının her yanından hastalar, dertliler, çaresizler vb. Simon'a gelmeye başlamışlardır. Son sütun 13 metre olup en tepesinde 2 metre genişliğinde bir bölüm vardır. İnsanlardan yatay olarak kaçma umudunu yitiren Simon’un dikey olarak kaçmaktan başka çaresi kalmadığını söyleyenler de çıkmıştır. Terk-i dünya tarikatının merkezi olarak bilinen St. Simon Manastırı, Samandağ-Antakya arasında Antakya'ya 18 km. uzaklıktadır. St. Simon Tepesi denilen ve denizden yüksekliği 479 metre olan bir tepe üzerinde bulunan manastır kalıntıları, 100x150 metrekare’lik bir alan üzerindedir. M.S. VI. yüzyılda St. Simon adına buraya bir manastır yapılmıştır. Burada inzivaya çekilen St. Simon'un, 20 metre yüksekliğindeki taş sütun üzerinde 45 gün yaşamış olması, Guinnes Rekorlar kitabına bir rekor olarak kaydedilmiştir.

5 yıl önce

Figen kurtulmuş

Manastıra ulaşmak biraz zor oldu. Vakiflidan konumu takip ederek Yesilyazi köyüne kadar geldik. Fakat manastıra ulaşmak için 20 dakika daha yol gittik. Dağın tepesinde manastırı gezerken rüzgar güllerini izlemekte ayrı bir keyif veriyor. Sütun başlıkları çok güzel. Keşke biraz temiz tutulsaymiş.

5 yıl önce

Yorum Ekle