KAYACIK KÖYÜ GÖRDES GÖRDES Manisa | Sanal Tur | Mekan360.com

KAYACIK KÖYÜ GÖRDES

Hakkımızda

Kayacık, Gördes gibi bölgenin en eski şehirlerindendir ki şahankayası'nın doğusundaki arazi de bazı tarihi kalıntılar ve izler bulunmasından, o civarda eski çağlara ait bir şehrin olduğu bilinmesine rağmen net olarak tarihi kayıt ve belgelere dayanan bilgimiz yoktur.

 Bu bölgeye ait tarihi kaynakların verdiği bilgi MÖ 4. yüzyıldan başlamaktadır. O devirde Kayacık ve çevresi Bergama Krallığı'na bağlıdır. şahankayası'nın üstünde ünlü ve tahkimatlı büyük bir kale mevcuttur. Bu kalenin adı, Bergama Kralı Aristonikos'u başkaldırması olayında tarih kitaplarına geçer.

Hadise özet olarak şöyledir; Bergama Kralı III. Attalos, krallığını Roma İmparatorluğu'na bıraktığını vasiyet ederek MÖ 133 tarihinde ölür. Aristonikos bu vasiyeti tanımayarak krallığın başına geçer. 3 sene de krallık yapar; fakat Roma Devleti'nin gönderdiði ordu karşısında yenilerek o tarihlerde "Tyateria" denen Akhisar üzerinden Kayacık'a oradanda Gördes taraflarına kaçmıştır. Fakat Gördes'te kendisine yüz verilmemiş, aksine ona karşı Romalılar yanında yer almışlardır.

 Bunun üzerine Aristonikos, tekrar Kayacık yöresine gelerek şahankayası üzerindeki kaleye sığınıp saklanmıştır. Ne varki Roma askerlerinin şahankayası'nı kuşatması sonunda açlık yüzünden teslim olan Aristonikos MÖ 130 tarihinde Roma'ya götürülüp boğdurulmuştur. Böylece Bergama Kralığı'nın bütün ülkesi Roma İmparatorluğu'na bağlanmış oldu. Haliyle bu tarihten sonra Kayacık ve Gördes de Roma idaresine geçmiş oldu. Kayacık'ın Roma devir, MS.395 yılına kadar devam etmiş, 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölününce de Kayacık,Bizans Devleti'ne tabi olmuştur. Bu dönem Saruhanlı Beyliği'nin kurulmasına kadar devam eder. Kayacık'ın Roma ve Bergama Krallığı dönemlerinde adının ne olduğu tarih kitaplarında meskut bırakılmıştır. Türkçe olan Kayacık adının ise 11.yüzyıl sonlarından itibaren bölgeye gelen buraya yerleşen Türkler tarafından, etrafındaki kayalıklar dolayısıyla verildiği kabul edilir. Kayacık halkı, Oğuz boylarının torunlarıdır. Konuşmaları ve simaları itibariyle etrafındaki Karayağcı, Dereköy, Çıtak, Hamit gibi komşu köylerin insanlarına pek benzemezler. Bariz ayrılıkları vardır. Yuvarlak yüzlü, ay çehreli güzel insanlardır. Gözleri hafif çekik, elmacık kemikleri hafif çıkıktır. Bu sebeple cedlerinin Moğol Türkleri ile akraba olabilecekleri muhtemeldir.

Etiketler

tarihi-köy kalıntılar uygarlıklar tepe kule

Görüşler ()

Yorum Ekle