Mekan 360

ANTİK TİYATRO ASSOS ANTİK KENTİ

Görüntülenme - 13757 Yorum Ekle

Hakkımızda

Agoranın batı kapısından aşağı inen taş yol önce hamamlara oradan da tiyatroya ulaşmaktadır. Yüzünü denize ve lesbos adasına dönmüş olan tiyatro, M.Ö. 2.yüzyılda kurulmuştur. Tiyatro Assos antik kentinin güney yamacında antik kentte sosyal hayatın odak noktası olan Agoranın yer aldığı terasın alt kısmında yer almaktadır. Doğal bir kaya oyuğunun içerisinde inşa edilmiş olan tiyatro yapım tekniği ve planı açısında Roma dönemi eseridir. Muhtemelen eskisinin yerine genişletilerek yeniden inşa edilmiştir. Tiyatro yaklaşık olarak 5000 kişilik kapasiteye sahiptir. Tiyatro iki diazoma (koridor) ile üç bölüme ayrılmıştır.

Assos Antik Tiyatro da aşağıdan yukarıya 7 yürüyüş yolu bulunmaktadır. Her diazoma arasında 6 oturma sırası bulunmaktadır. Birinci sette yer alan oturma grubunda 15 sıra ikinci sette yer alan oturma grubunda 16 sıra üçüncü oturma grubunda ise 8 oturma sırası bulunmaktadır. Assos Antik Tiyatroya doðğu ve batı yönün de yer alan tonozlu iki geçitten giriþ sağlanmıştır. Tiyatronun paradoks duvarlarında her iki tarafta da birinci koridorun ikinci oturma sırasının başlangıcına denk gelecek şekilde beşik tonozlu birer mekân vardır. Muhtemelen bu mekânlar görevliler için yapılmıştır.

Orkestra alanının yarıçapı yaklaşık 32 metre olup sahnenin genişliği 19.14 metredir. Tiyatro sahnesinin klasik tiyatro planlarında olduğu gibi ortada büyük yanlarda ise orantısal olarak eşit ortadakine göre daha küçük olan üç kapı yer almaktadır. Sahne yüksekliği 43 metre civarında olması muhtemeldir. Dairesel kaldırımın genişliği 4 feet ve 5 inçtir Assos Antik Tiyatro nun açığa çıkarılmasına ilişkin ilk çalışma 1881–1883 yılları arasında Francis H. Bacon ve Joseph Thacher Clarke tarafında yapılmıştır. Tiyatro bundan tam 100 yıl sonra Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu başkanlığındaki kazı ekibi tarafından ortaya çıkarılarak restorasyon çalışmaları başlatılmıştır.

1944 depreminden oldukça etkilenen Assos Antik Tiyatro sonraki süreçte taş ocağı olarak kullanılmaya başlayınca oldukça yıpranmıştır. Günümüzde restorasyon çalışmaları yapılmakta olan tiyatro çeşitli konser ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Yıkılan duvarları ve oturma yerleri restorasyon çalışmaları sırasında yeniden yapılmış olup günümüzde 1.500 kişilik kapasitesi ile çeşitli konserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Etiketler

assos antik tiyatro kent turizm ayvacık çanakkale tarihi 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Tayfun Tayfun

If you want to like historical place ,you should visit in here.

5 yıl önce

Çağrı Su

Antik kentin güney yamacında Midilli Adası'na karşı kurulmuş tiyatronun bir deprem sonucunda yıkıldığı tespit edilmiş. Doğal bir kaya oyuğuna yapılmış, tahmini 2500 kişilik olan tiyatro sonraki yıllarda taş ocağı olarak kullanılmış. Yapım tekniği ve plan özellikleri açısından bir Roma çağı tiyatrosudur. Tiyatronun yıkılan duvarları restorasyon sonucunda yeniden örüldü. Aslına uygun oturma sıraları yeniden dökülerek yapıldı. Şu anda tiyatro 1500 kişiyi ağırlama kapasitesinde ve çeşitli festival ve konserlere ev sahipliği yapabilmekte. İskeleye inen yol üstünde, solda, giriş kapısını farkedeceksiniz tiyatronun.

5 yıl önce

Selman Kuru

Merdivenlerin en yüksek noktasına çıkıp kesinlikle manzarayı izlemelisiniz. İnsana huzur veriyor.

5 yıl önce

Yalçın Orkun

Tarihin bize emaneti. Üzerine basmak yerine korumalı.

5 yıl önce

Sibel Güngör

Nefis manzarasıyla harika bir yer. Ancak biz gittiğimizde aşağıdaki kapı açık herkes serbest giriş yapabiliyordu. Herhangi bir görevli yoktu. Ciddi bir bakım ve güvenlik gerektiren bir yer. Neden daha iyi değerlendirilmiyor anlamlandıramadım (Tabi Türkiyedeki pek çok tarihi alan gibi). Azıcık yağmurda bile sel basan günümüzdeki şehirlerin varlığını bilip bu tarihi yerlerdeki su tahliye kanallarını görünce vay be diyorsunuz..İşlerini düzgün yapan insanlarmış..

5 yıl önce

Yorum Ekle