MEŞHUR DİBEK KURU KAHVECİSİ İLYAS GÖNEN KONAK Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

MEŞHUR DİBEK KURU KAHVECİSİ İLYAS GÖNEN

Hakkımızda

                                                                                                                                İLYAS GÖNEN
O günün şartlarında dibek taşından insan gücüyle dövülüp hazırlanan kahve, Cumhuriyet Dönemi ile beraber makinalarda çekilmeye başlamıştır. İlyas Gönen markasının, babadan oğula geçen Türk Kahvesi Kültürü'nün ve yeniliklerinin öyküsüdür.Dede Hüseyin Gönen İle başlayan bu hikaye Gönen Ailesinin kahveyle olan serüvenini anlatır.

Dede Hüseyin Gönen "Eski Tahmis" adı verilen dibek taşında bileğinin gücüyle kahve dövüp kahveyi tiryakilerin içimine sunmuştur. Yıllar sonra yerini oğlu Yusuf Gönen'e bırakmıştır.Yusuf Gönen ise, yıllar önce Merhum Marmarisli Yaşar Usta'ya özel olarak ilk Dibek kahve makinasını yaptırmıştır. Bu makinayı ilk olarak İzmir Hisarönün'deki kahve dükkanında faaliyete geçirmiştir.Böylelikle Dibek Taşında Dövülmüş olan kahveyi, bu yeni makinada inceltmiş ve tiryakilerinin içimine sunmuştur... Babasının yerini alan İlyas Gönen Türk Kahvesi Kültürünü dededen ve babadan kalan değerli bir miras olarak görmüştür. Dededen Toruna sloganıyla kendini Türk Kahvesi Kültürünü geliştirmeye ve sevdirmeye adamıştır. Bu nedenle Çeşitli Aromalı Türk Kahvesi denemelerinde bulunmuştur ve aynı zamanda geniş vizyonu ile İlyas Gönen ismini Markalaştırmıştır. İlk Olarak Damla Sakızlı Türk Kahvesini keşfetmiş ve tescil ettirmiştir .Geçtiğimiz aylarda da Bir ilke daha imza atarak Damla Sakızlı Kahvenin İNCELEMELİ PATENT'İNİ de almıştır.
                     

           " BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VARDIR"
Rivayete göre ilk kez kahveye Yemen'de rastlanmaktadır. "Kahve Yemen'den Gelir" deyimi de bunu ispatlamaktadır.Kahvenin bulunuşu ile ilgili çok farklı rivayetler söylenmektedir,ama en çok kabul göreni de " Uyuklayan keçi ve koyunlarını gezdiren Etiyopyalı çoban Kaldi'nin öyküsü'dür.
Kaldi, keçi ve koyunlarının bazı yemişleri yedikten sonra canlandığını, çok hareketli olduklarını ve geceleri çok az uyuduklarını fark etmiş; bunun üzerine çoban Kaldi, bu yemişlerden tatmış ve sonrasında kendini daha dinç ve canlı hissetmiştir.
Zamanla bu çekirdekleri kavurup öğüten Araplar çok lezzetli ve keyif verici olan kahveyi bulmuşlar.
Kahvenin Yavuz Sultan Selim döneminde Yemen Valisi olar görev yapan Özdemir Paşa tarafından Yemen'den 1517 yılında Osmanlı toprakalrına getirildiği bilinmektedir.

                                         

                                                                

Etiketler

turkkahvesi kahve turkishcoffee coffee kahveci kuru dibek meşhur gönen coffeeshop

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle