METROPOLİS TORBALI Izmir | Sanal Tur | Mekan360.com

METROPOLİS

Görüntülenme - 57269 Yorum Ekle

Hakkımızda

Metropolis Antik Kenti


Metropolis, kuruluşu günümüzden yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan, İzmir'in Torbalı ilçesinin 5 km güneybatısında bulunan bir antik kenttir. Metropolis Antik Kenti, İzmir ili, Torbalı ilçesi sınırlarında Yeniköy ve Özbey köyleri arasında bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Antik Ionia Bölgesi'ne dahil kent, Efes’e 30 km, İzmir'e ise 40 km uzaklıkta olup, Küçük Menderes (Kaystros) havzasına hakim konumdadır. Erken Tunç Çağı’ndan itibaren yerleşim gördüğü saptanan Metropolis Antik Kenti’nde 1989 yılından beri devam etmekte olan arkeolojik kazılar sonucu tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı),stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasium kompleksi, atriumlu ve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra (güreş alanı) ortaya çıkarılmış ve bu yapıların bir kısmında restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.


Kentin akropolisinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında burada Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı’na ait bazı seramik parçaları ile taş baltalar ve Hitit Dönemi ile çağdaş bir mühür ele geçmiştir. Geç Antik Çağ'da Metropolis bir piskoposluk merkezi haline gelmiş, ancak savaşlar ve ekonomik nedenlerden dolayı küçülmeye başlayan kentte savunma amaçlı bir kale inşa edilmiştir. 14. yüzyıldan itibaren bölgenin Aydınoğulları Beyliği’nın eline geçmesiyle beraber Metropolis kenti de Aydınoğulları Beyliği idaresi altına girmiş içinde söylenip değişerek günümüze gelmiş biçimidir. Osmanlı Dönemi'nde de bölge Kızılhisar ancak kent eski konumunda daha fazla yaşayamamış ve Torbalı’ya taşınmıştır. Torbalı adı, Metropolis adının yüzyıllar olarak adlandırılmıştır. Metropolis, “ana tanrıça kenti” anlamına gelmektedir.

Meter Gallesia isimli Ana Tanrıça’ya (daha bilinen adıyla Kybele) ait bir kült yeri işlevi gören kutsal mağara, kentin 5 km. kadar kuzeyindeki Uyuzdere Mevkii’nde bulunmaktadır. Mağarada yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda pişmiş toprak Ana Tanrıça heykelciği bulunmuştur. Bunun yanı sıra kent sikkeleri üzerinde rastlanılan Ana Tanrıça betimleri de bu görüşü doğrulamaktadır.

Etiketler

metropolis antik kent antik şehir torbalı antik tiyatro tiyatro

Fotoğraflar

Görüşler (5)

AYCE BUKULMEYEN

Spectacular

5 yıl önce

YSF- GNK

Burası için o kadar üzülüyorum ki tanıtım sıfır ısrarım üzerine ailecek gitmiştik torbalıda oturan insanların %50 si buradan bi haber . Gördüğüm en etkileyici yerlerden biri . YAPMADAN DÖNMEYIN :BIRAZ FAZLA YÜRÜP TEPEYE ÇIKIN TÜM OVAYI SEYREDIN , MOZAIKLERE BAKIP HAYRAN OLUN ,ZEYTINLERIN ARASINDA OTURUP DERIN NEFESLER ALIN , SOYLULAR ICIN YAPILMIS ASLANLI KOLTUĞA OTURUN VE KENDINIZI O DÖNEMDE GIBI HISSEDIN, hiçbir ayrıntıyı kaçırmayın

5 yıl önce

Fatih Köz

Efes yolunda kalan antik ve bilinmeyen noktalardan biri. Giriş ücretsiz, otoparkı mevcut. Tepeye kadar çıkıp aşağı doğru inerek gezmenizi tavsiye ederim. Tiyatrosu,hamamı diğer yapıları çok güzel. Yürüyüş yolları güzel hazırlanmış. Keşke daha korunaklı düzgün günümüze ulaşsaydı diyor insan. Gün yüzüne çıkaran, emeği geçen herkese ve kuruma teşekkürler.

5 yıl önce

Bir isme gerek yok

Giderken çok hevesli gitmemiştim. açıkçası böyle bir yer de tahmin etmiyordum. gidince hayran kaldım. daha görmediğim bazı yerleri kaldı Onları da en yakın zamanda görmek istiyorum. Harika bir yer. tarihi Seven kişiler için mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer diye düşünüyorum.

5 yıl önce

Cem Bediz

Etkili görüntüsü daha girişte başlıyor. Otopark alanı güZel düzenlenmiş. Zeytin ağaçları hem gölge yapıyor hem de "buraların ekonomik zenginliği benim sayemdedir" diyerek yüklü meyvelerini gösteriyor. Orijinali izmir arkeoloji müzesinde olan çifte kızlar heykelinin replikası girişte ziyaretçileri karşılıyor. Yakın çevredeki diğer antik kentlerden küçük görünüyor ama şehir sınırları çok belli değil. Daha nekropolleri ve birçok yeri açığa çıkarılmamış. Çok az kazılmasına rağmen gezi alanları ve yolları çok güzel ve estetik hazırlanmış. Ancak başka yerde olmayan özellikleri var. Öncelikle biri büyük biri küçük iki hamam açığa çıkarılmış. Çok görkemli ve oldukça iyi durumdalar. Yukarıdaki hamam yazıtına göre bu hamamın yöneticisi bir kadınmış. Tiyatro ve tiyatro yanındaki bağlantılı mozaikli yapı çok önemli. Mozaikleri çok güzel. (Çok yerde mozaikler var aslında ve gayet iyi durumdalar. Kendi doğal tozlu hali bile çok güzel. Islatılmış gibi ışıl ışıl sergilendiğini de görmek isterim birgün.) Tiyatroda 4 yönetici koltuğu var. En önemli ve en süslü 5.koltuk ise izmir arkeoloji müzesine taşınmış. Tiyatro, taban mermerleri ve ilk sıraları aynen korunmuş. Manzarası da nefis. Ayrıca 3 de sunak var tiyatroda. Meclis binasının ortasına yapılan sonraki dönem surları ile ikiye bölünmüş. Bu antik kent ücretsiz ziyaret ediliyor. Çok gayretli, çalışkan ve güler yüzlü bir kazı ekibi var. Emekleeine sağlık. Çok sıcak saatlerde tepeye çıkmak zor olsa da arkeoloji ve antik kent meraklıları için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Buradan bulunanlar burada sergilenmeli.İzmir müzesinde hiç etkili görünmüyorlar. Ait olduğu yer ile bütünleştiğinde eserler güZellik kazanıyor. yorumumu beğensiyseniz beğeni düğmesini tıklatınız

5 yıl önce

Yorum Ekle