PİRİBAŞLAR EVİ Burdur | Sanal Tur | Mekan360.com

PİRİBAŞLAR EVİ

Görüntülenme - 21052 Yorum Ekle

Hakkımızda

İl merkezindeki sivil Osmanlı mimarisini yansıtan Taşoda, Çelikbaşlar Konağı, Baki Bey Konağı(Koca Oda), Mısırlılar Evi, Piribaşlar(Pirebaşlar)Evi,Murtazaaliler Evi,Çetinerler Evi sivil Mimarlık örnekleri görülmeye değer güzelliktedir.
Burdur Merkez Pazar Mahallesinde, Oluklaraltı caddesinde, Mısırlılar evi yanında yer almaktadır.19.yy.sonu itibariyle yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı mimari geleneğini yansıtmaktadır.


Piribaşlar evi iki katlı olup, alt katın batı ve kuzey duvarları taş, diğer kısımlar ahşap kargir, üst kat bağdadi, çatı yer yer alaturka kiremitli, büyük kısmı ise çinko ile örtülüdür. Eve girişten sonra ortada bir salon yer alır. Salonun iki yanında dört adet oda bu salona açılmaktadır. Salonun güney batı köşesinden bir merdivenle alt kata inilir. Alt katta ahır, kiler,odunluk,mutfak ve bir oda yer almaktadır. Taş temel üzeri kerpiç ve bağdadi, kırma çatılı ve alaturka kiremit ile örtülüdür. Alt katın bir kısmında iki dükkan yer almaktadır. Diğer kısımlar depo olarak kullanılmaktadır. Binaya kemerli büyük iki kanatlı kapıdan girilir. Girişte antreye ulaşılır. Antrenin sağında bir oda ve alt kat depolarına açılan kapılar vardır. İkinci kata ahşap bir merdivenle çıkılır bu katta salon ve salona açılan odalar yer alır. İkinci kat cumbalıdır. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir.

Etiketler

sivil mimari konak osmanlı piribaş burdur ev şehir

Fotoğraflar

Görüşler (5)

ömer kalfa

4 yıldır bu şehirde yaşiyorum. Ara ara sorardım burdur neden il diye. Ve cevabını gezdikten sonra buldum ki Burdur il olacak bir yer değil. Ya arkadaş bir il de hiç mi bir yer bir şey olmaz? yok. Önce merkezden başladım gezmeye. 1 günde biter mi bir il merkezi? Burdur bitti. Hem de yaya gittim her yere öyle araçla falan da değil. Merkezde öyle gezip görebileceğiniz bir kaç konak var. Onların bazısı da çoğu zaman kapalı. Burdur merkezde görebileceğiniz yerler taşoda ve bakibey konakları, iki tane müze, yeşiltepe, göl tarafı, serenler tepesi, mısırlılar ve piribaşılar evleri, ulu cami, saat kulesi ve onlara yakın kümelenmiş eski evler. Merkez bu kadar. Gelelim Kültür Sanat Merkezine. Diğer adı Piribaşılar evi. Burdur halkı bile buranın adının piribaşılar evi olduğunu yada burada bir kültür sanat merkezi bulunduğunu bilmezler. Çünkü Mısırlılar evi ile komşu olan piribaşılar evi kültür sanat merkezi çoğu zaman kapalıdır. İçine giremezsiniz. Bura halk arasında çoğu zaman Oluklaraltı olarak bilinir. Bu iki ev oluklaraltı sokağındadır çünkü. Neden kapalı anlamadım ama dışarıdan bakıldığında gayet güzel turistik bir mekana benziyor. Belediye tarafından restore edilmiş burdura kazandırılmış 1800lerden kalma bir yapı. Bence burası daha çok açılmalı. Burdurun en güzel turistik yerlerinden biri olur. Arka sokaklarını da gezin. Eski evlerle dolu. Kimisi restore edilerek turizme kazandırılıyor kimisi öyle atıl vaziyette bekliyor. Kimisinde ise hala oturan insanlar var. Ama bir tarih. Burdurdaki en işlek kavşaklardan. Yakınında bir de kapalı olan sadrazam derviş mehmet paşa türbe ve kütüphanesi, şeyh sinan camisi, ve biraz yukarısında da şehitlik ve yeşiltepe mekanı var. Diğer tarafında 10 dkkalık yürüme mesafesinde ise ulu cami ve saat kulesine ulaşabilirsiniz. Buraya ise heryerden ulaşabilirsiniz. İsterseniz benim gibi taşodan direk yukarı doğru eski evlerin arasından gezerek maksimum 15 dkka yürüme ile ulaşabilirsiniz, isterseniz ise valilik meydanından doğruca emniyetin ordan yukarı çıkarak 5 dkkada gelebilirsiniz.

5 yıl önce

Ahmet Büyükkaraca

Burdur Merkez Oluklaraltı caddesinde, Mısırlılar evi yanında yer almaktadır.19.yy.sonu itibariyle yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı mimari geleneğini yansıtmaktadır.Piribaşlar evi iki katlı olup, taş temel üzeri kerpiç ve bağdadi, kırma çatılı ve alaturka kiremit ile örtülüdür. Alt katın bir kısmında iki dükkan yer almaktadır. Diğer kısımlar depo olarak kullanılmaktadır. Binaya kemerli büyük iki kanatlı kapıdan girilir. Girişte antreye ulaşılır. Antrenin sağında bir oda ve alt kat depolarına açılan kapılar vardır. İkinci kata ahşap bir merdivenle çıkılır bu katta salon ve salona açılan odalar yer alır. İkinci kat cumbalıdır. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir.

5 yıl önce

Mehmet Cetin

Restore edilişinden sonra harika bir görsel zevk sunuyor yanindan geçerken bile insanın içi hoş oluyor

5 yıl önce

Nunu Nonsense

Burdurun restore edilmiş konaklarından. Yolda karşınıza çıkınca, etkileniyorsunuz.

5 yıl önce

Recep Yavuz

Burdur Merkez Oluklaraltı caddesinde, Mısırlılar evi yanında yer almaktadır.19.yy.sonu itibariyle yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı mimari geleneğini yansıtmaktadır. Piribaşlar evi iki katlı olup, taş temel üzeri kerpiç ve bağdadi, kırma çatılı ve alaturka kiremit ile örtülüdür. Alt katın bir kısmında iki dükkan yer almaktadır. Diğer kısımlar depo olarak kullanılmaktadır. Binaya kemerli büyük iki kanatlı kapıdan girilir. Girişte antreye ulaşılır. Antrenin sağında bir oda ve alt kat depolarına açılan kapılar vardır. İkinci kata ahşap bir merdivenle çıkılır bu katta salon ve salona açılan odalar yer alır. İkinci kat cumbalıdır. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir.

6 yıl önce

Yorum Ekle