Mekan 360

BAHÇE MAHALLESİ KEMALİYE

Görüntülenme - 7398 Yorum Ekle

Hakkımızda

Bahçe Mahallesi Eğin’ in güneybatısına düşen en uzak mahallesidir. Merkeze uzaklığı yaklaşık 5 km ‘dir.
Bahçe Mahallesi’nin mimarisi Eğin mimarisiyle aynıdır. Genelde evler üç katlıdır. Zemin kat hayvanlar için ayrılmıştır. Küçük ve büyükbaş hayvanlar beslenerek ev ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmaktadır. Bu mekanda hayvanların kışlık yem odaları da bulunmaktadır. Hayvanların ve kış aylarında ahırda muhafaza edilen gübrelerin yaydığı ısıdan da böylece üst katların istifade edebilme olanağı vardır.

Bu bölümden birinci kata ahşap bir merdivenle çıkılır. Birinci katta divanhane (sohbet odası), kışlık odalar, selamlık (büyük oda), kiler, mutfak ve tuvalet bulunmaktadır.

Birinci kattan yazlık kata ahşap merdivenle çıkılır. Burada da yazlık oda, mutfak, kiler ve dam denilen kısım vardır. Damın etrafı çevrilidir. Çocukların düşmesinin engellenmesi sağlanmıştır. Yaz aylarında bu damda yatılmaktadır. Bu kattan ahşaptan yapılan seyyar merdivenle yazlık katın damına çıkılır. İhtiyaç olmadığı zamanlar bu merdiven kaldırılır. Çocukların çıkması ve düşmesinin engellenmesi böylece sağlanmış olur.

Bu dam genelde pekmez ve pestil yapılırken kullanılır. Damların tabanı rıhtım taşlarıyla örülüdür. Kış aylarında akmasını engellemek için loğ denilen yuvarlak ve ağır taş gezdirilir. Kod farkı olan evlerde arka kısma yazlık kattan mutlaka kapı açılmıştır. Burada yazlık ocaklar kuruludur ve yemekler burada pişer. Pekmez ve pestil kazanları buraya kurulur. Pestil ve pekmez pişirme mahallede bir şenlik havası yaratır ve herkes birbirine yardıma koşar. Pestillerin bezden ayırılma işi de yine komşuların yardımlaşması ile gerçekleşir.

Etiketler

bahce mahallesi kemaliye erzincan mekan360 sanal tur mekan 360 derece

Görüşler ()

Yorum Ekle