Mekan 360

CAHİT SITKI TARANCI KÜLTÜR MÜZESİ DİYARBAKIR

Hakkımızda

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği ev, Diyarbakır il merkezinde Camii Kebir Mahallesi, Cahit Sıtkı Tarancı sokak No:3 de bulunan ev, 1733 yılında inşa edilmiştir. Daha sonra da Cahit Sıtkı Tarancı’nın ailesine intikal etmiştir.

Diyarbakır’ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan ev, merkezi bir avlu etrafında sıralanmış dört kanattan oluşan ev zemin+bir katlı olarak tamamen bazalt taş kullanılarak inşa edilmiştir. Bina iklim şartlarına uygun olarak yazlık (Kuzeyde), Kışlık (Güneyde), ilkbahar (Doğuda) ve Sonbaharlık bölümden (Batıda) oluşmaktadır. Mutfak kuzey doğu köşede eyvan şeklinde düzenlenmiş, güneybatı köşede de hamam yapısı bulunmaktadır.  Binada büyüklü küçüklü toplam 14 oda, mutfak, kiler ve tuvalet bulunmaktadır Binanın en önemli yeri iki katlı olan yazlık kısmıdır. Bu bölümün ikinci katında önünde çift kemer açıklıklı eyvanı ile baş oda ya da mabeyn odası olarak adlandırılan büyük bir oda bulunmaktadır. Cahit Sıtkı Tarancı 2 Ekim 1910 yılında bu odada dünyaya gelmiştir. 1973 yılında Kültür Bakanlığınca Tarancı ailesinden alınarak kamulaştırılan ev, 1974 yılında restore edilerek Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Etiketler

şair cahit-sıtkı-tarancı tarih kültür diyarbakır camiikebir mimari müze museum

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Kepler 452b

This is the rare example of indigenous Diyarbakır houses. House was built in 1773. the house where the famous poet was born: it was bought by the Ministry of Culture and turned into a museum in 1973. The building consists of 14 rooms, a kitchen, a cellar and a toilet. Entering through a wooden door and a narrow corridor in the museum house: the famous author has books, handwriting, personal items, photographs and library.

5 yıl önce

Gary Bedell

Very nice traditional house owned by a much-loved poet. Interesting architecture. Too bad that none of his poems are in English. Conveniently located right next to the Great Mosque. Entry is free and well-written the time.

6 yıl önce

Hikmet Geckil

Beautiful, historical!

5 yıl önce

halil ozok

marvelous place..

5 yıl önce

BursaTravesti Tanem 0535 411 8551

Lgas

6 yıl önce

Yorum Ekle