Mekan 360

ÇATALCA GÜMÜŞPINAR SU KEMERİ

Görüntülenme - 10006 Yorum Ekle

Hakkımızda

Dünyanın en uzun su yolu olarak bilinen Kırklareli Vize ilçesinden Istıranca Dağlarından başlayıp büyük bir bölümünün Çatalca ilçesinden geçip İstanbul’a ulaşan antik su ikmal sistemi,Söz konusu su yolu,Napoli Körfezinde,Köln’de yada Kartaca’da varlığı bilinen diğer Roma su kemerlerinden çok daha uzundur.Ayrıca 5.yüzyılın ortalarında kentten çıkıp Trakya tepelerini dolanarak Vize ilçesine kadar uzanan yeni su yolları 451 kilometre gibi şaşırtıcı bir uzunluğa ulaşır.özellikle Çatalca ilçesinden geçen bölümde orman örtüsünün yoğun olması,kanal ve su kemerleri ağının son derece iyibir şekilde korunmasını ve bazı su kemerlerinin en iyi durumdaki Roma kalıntıları arasına girmesini sağlamıştır.Bu kemerler arasında en ihtişamlı ve büyük olanı,Çatalca’nın Gümüşpınar köyü yakınlarındaki Kurşunlugerme’de bulunan su kemeridir.Derin ve ormanlık vadiye kurulan su kemeri,üç katlı kemer diziyle 30 metre yüksekliğe ulaşı.Mermeri andıran kristalin kiraçtaşından yapılan su kemerinin,kilit taşı gibi yapısal açıdan önem taşıyan noktaları pek çok Hıristiyanlık simgesi ile bezenmiştir.Büyüklük ve ihtişam açısından Kurşunlugerme ile karşılaştırılabilr durumda olan yine Çatalca ilçesi ormanları içersinde Kumarlıdere,Ballıgerme,Büyükgerme,Talas ve Keçigerme su kemerleri bulunmaktadır.Yüzyıldan kısa bir sürede tamamlanan sistem,modern çağ öncesi toplumlar için en büyük mühendislik projelerinden biridir.

Anastasios Surları
Çatalca’nın ve bölgenin en önemli tarihi unsurlarından olan Anastasios Surlarları, Erken Bizans Dönemi eseri olup, Anastosios I zamanında (491 – 518) tamamlanmıştır. Karadeniz ile Marmara Denizi arasında kesintisiz olarak devam eden yaklaşık 55 km. uzunluğundaki surlar, Karadeniz’de; Çatalca İlçesi Karacaköy – Evcik İskelesi’nden başlayarak, Silivri İlçesi Altınorak Sitesi yanı başında Marmara Denizi’ne ulaşmaktadır. Balkanlar’dan gelen istilalara karşı korunmak amacıyla yapılmasının yanı sıra, diğer bir görevi de şehri besleyen su sistemini ve bu bağlamda su kemerlerini koruyarak lojistik güvenliği sağlamak olan surların 1940 yılına değin duvarlarının büyük bölümü ayakta durmasına karşın, bugün bu süreklilik görülememekte olup, ancak kuşbakışı izinden sur hattı anlaşılabilmektedir. Söz konusu sur hattı Evcik İskelesi’nden başlayıp, Karacaköy, Gümüşpınar, Pınarca, Kurfallı, Fener, Alipaşa Mahallesi ve Silivri Altınorak Mevkii’nden geçen bir hat oluşturmaktadır. Bugün surların kalıntılarına Karacaköy Gümüşpınar sapağı, Yalıköy Hisartepe, İhsaniye Pınarca Mevkii ve Kurfallı Köyü’nde rastlanılmaktadır. Dervişkapı kısmında sur duvarı otoyol tarafından kesilmiş olup, bunun kuzey kemsinde yapılan çalışmada (Bedesten ve Kuşkaya Tepesi) tespit edilen mevcut sur duvarının en yüksek noktası olduğu anlaşılmıştır. Teknik ve malzeme olarak incelendiğinde; sur duvarlarının küfeki taşından kaplanarak içlerinin moloz dolgu olarak horasan harcı ile inşa edildiği görülmektedir. Ancak bazı bölümlerinde değişik teknik ve malzeme kullanımı, surların farklı dönemlerde onarım geçirdiğini işaret etmektedir.

Etiketler

catalca gumuspinar su kemeri

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Deniz Ultanur

Gerçekten büyüleyici, dağın başında hiç beklemediğiniz bir anda karşınıza çıkıyor ve insan etkileniyor. Bahar aylarında dere boyundan ulaşmaya çalışıyorsanız dikenlere dikkat ve patikayı takip etmek için dereyi birkaç kere geçmek durumunda kalabilirsiniz.

5 yıl önce

Zülkarni SEZER

TARİHE TANIKLIK

5 yıl önce

Reha EKİCİ

2. Yüzyıl sonlarında inşası yapılmış olup, 7. Yüzyıl başlarında Bizanslılar tarafından restorasyonu yapılmıştır. İstanbul’un ilk su hatlarından biridir..

6 yıl önce

Tolga Davaz

Doğa içinde yürüyerek ulaşılabilecek bir yer mükemmel sessiz sakin ve tarih kokuyor mutlaka görülmeli ancak taş düşme tehlikesi var yakınında fazla gürültü yapmamak ve taşlara dokunmamak gerek

6 yıl önce

NURETTİN ESAD

Yol uzerinde göreceğiniz onlarca doğa harikası sizi bekliyor :)

6 yıl önce

Yorum Ekle