Mekan 360

DÖRT AYAKLI MİNARE DİYARBAKIR

Görüntülenme - 18915 Yorum Ekle

Hakkımızda

Akkoyunlu Kasım Han tarafından yaptırılan Şeyh mutahhar Ca­mii’sinin dört ayaklı minaresi yekpare dört sütun üzerinde inşaa edilmiş ilginç anıtlardandır. Minarenin sütunları altından yedi defa geçenin her dileğinin yerine geldiğine inanılır.

Etiketler

dort ayakli minare cami diyarbakir mekan 360 derece sanal tur

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Cam Graves

Closed for renovations 22 June 2018. The Minaret is popular.

5 yıl önce

sefer çelik

Tahir Elçinin öldürüldüğü dört ayaklı minarenin oldugu camii olarak kaldı aklımda. yeri gördüğümde olay canlandı gözümde. insanın kanı donuyor. sokagın genişliği toplam 4 metre ve o mesafeden önünden geçen iki pkklıya ya da bilmem ne terör örgütü üyesine ateş edip vuramayan iki polis. diyecek laf yok artık sözün bittiği yer burası olsa gerek. hemen biraz yukarda o teröristlerin güpegündüz çarşının ortasında vurup şehit ettiği bir polis.hala aklım almıyor 3 metre mesafeden 2 kişi önünden koşarak geçen 2 kişiyi nasıl vurumaz.

5 yıl önce

Erhan Orak

Şeyh Mattahar Cami diğer adıyla halk arasında bilinen Dört Ayaklı Minare Camisi Diyarbakır'da merkez Sur ilçesinde Savaş Mahallesi'nde bulunmaktadır.Caddeye hemen hemen 100 metre uzaklıkta olup dört ayaklı olan minaresi ile meşhurdur.Hemen yanında lokanta ve kafeler bulunmaktadır.Cami çok fazla büyük olmamakla beraber abdest almak için her türlü şartlar müsaittir.

5 yıl önce

ömer kalfa

Diyarbakır. Tarihi, kültürü, çeşitliliği bakımından gördüğüm en zengin şehirlerden biri. Hem en güzeli. Hem de en çirkini. Çirkinlik meselesini herkes biliyor. Ah o terör yok mu. Muhteşem bir kenti bitiriyor. Türkiyenin en güzel şehri olma potansiyeline sahipken bu durum hep potansiyel olarak kaliyor. Hemen her yerinden tarih, kültür fışkırıyor. Hemen her yer derken sadece merkezden bahsetmiyorum. Diyarbakır sınırlarındaki her karış topraktan bahsediyorum. Belki de bu yüzdendir hep karışıklığı. Kusura bakmayın içimi döktüm biraz ama ne yapayım. İçimde bir yaradır bu bende. Ben o iki yıllık barış zamanında bir fırsat buldum da gezdim. Bu hendek olayları daha olmamıştı. 3 günlük bir geziydi. Çok yerine gidemedim. Süre yetmedi. Kimi şehirler vardır 1 günde biter. Diyarbakırın sadece merkezi 1 haftanızı yer. Gelelim Dört ayaklı minare ve şeyh mutahhar (matar) camiiye. diyarbakırın başka sembollerinden. Burada şuna değinmek gerekiyor. Pkk ve yandaşlarının ülkeye, bölgeye, diyarbakıra verdiği zarar burada da görülebiliyor. Yüzyıllar boyunca dimdik dört ayak üzerinde duran bu minare ve camide hep çatışma izleri var. 4 bir yanda kurşun delikleri. Yazık. Çok yazık. Halbuki buralar çok güzel olabilirdi. Olucak da inşallah. Bu cami ve minaresi 1500lerden akkoyunlu devletinden kalma. Buranın yapısında da diyarbakırın çoğu yapısında olduğu gibi siyahi bazalt taş kullanılmıştır. Minare cami avlusunun dışında kalmış. Aslında büyük tehlike altında. Çünkü bu dar sokağında ortasında kalması ve sokağında trafiğe açık olmasından dolayı her an kazaya kurban gitme ihtimali var. Bir haberde okudum. O dar sokaktan geçmeye çalışan bir kamyon sütunlardan birine baya sürtmüş. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. 4 ayaklı başka bir minare örneği yok türkiyede. Minarenin 4 ayağın üstünde yükselmesi İslamiyetin 4 mezhebini temsil ediyormuş. Böyle de bir anlamı var. Yeri ise hasanpaşa hanı, merkez ulu cami, sur ve keçiburcuna yakın.

5 yıl önce

Deniz Tahtalı

#diyarbakir #amed #sur #ciger #kadayif #tarih #şive Diyarbakır her tarafı farklı bir tarih her yeri farklı bir aranjman gençlerin konuşmaları ,ciğerin tadı , kadayıfın orijinal versiyonu derken medeniyetleri in buluşması sabahin erken saatlerinde kahvaltı da ciğer yemekle başlar yin ,sur kale derken hanceppek Melih Ahmet, ofis ,bağlar Diyarbakır esnafının halkın misafir Perver kendisine has üslup edasıyla alışveriş ve yeme içme kültürünü yaşamayan bilemez tarihi yaşayın görmeyen çok şey kaybeder

5 yıl önce

Yorum Ekle