Mekan 360

ERZURUM AŞKALE EVRENLİ KÜMBETİ

Hakkımızda

 

Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Evreni ve Tazegül Köyü yakınlarında, Karasu Nehri'nin yanındaki tepe üzerindedir. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan kümbete nehir kenarından yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.

İki katlı sekizgen gövdeli, yalın bir yapıdır. İçten kubbe, dıştan külahla örtülüdür.Mimarisiyle XIV. yy sonlarına tarihlenmektedir. Erzurum’daki öbür kümbetlerden süslemeleriyle ayrılmaktadır. 

Kümbetin kitabesi bulunmadığı ya da yok edilmesinden dolayı yapımıyla ilgili herhangi bir bilgi olmamasına karşın sekizgen planlı, kübik tarzda oluşu ve üslup özelliklerine göre XIV. yüzyıl olarak düşünülmektedir. Giriş kısmı kuzey tarafındadır. Bugün köylülerin söylediklerine göre bir türk büyüğüne ait olduğu sanılmaktadır. Üzeri konik bir kulah ile örtülmüş, kümbetin üst katı mescit, alt katı ise mumyalık denilen mezar katıdır. 1. Dünya Savaşı'nda Ruslar tarafından sandukaları, kapısı ve kubbe zincirleri yerlerinden sökülüp götürülmüştür. Günümüze kümbet kuzey kısmı yıkılmış, diğer kısımları ise harap bir durumda ulaşmıştır. 

Etiketler

askale kumbeti 360 derece sanal tur erzurum

Görüşler ()

Yorum Ekle