Mekan 360

ERZURUM KONGRE BİNASI

Hakkımızda

Milli Kurtuluş Savaşı'nın hazırlık yılarında, Sivas'tan hareket ederek, 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a gelen Atatürk, 8/9 Temmuz 1919 gecesi son Osmanlı Padişahı Vahdeddin'e bir telgraf gönderen, askerlikten çekildiğini ve "sine-i millet'e" döndüğünü bildirmişti. Erzurum'da büyük bir Kongre'nin hazırlıklarına girdi. Kısa bir süre sonra, 23 Temmuz 1919'da, Erzurum Kongresi, Kavaf Mahallesindeki eski bir okulun salonlarında açıldı. 6 Ağustos 1919 tarihine kadar, 14 gün devam etti. Kongrenin yapıldığı okul, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarından sonra Ortaokul olarak yaptırılmıştı Kongreden sonra 1920-1921 yıllarında Sanat Okulu, 1922-1923 yıllarında Sultani (lise), 1924 yılında da ilkokul olarak kullanılmış ayni yılın sonunda, çıkan bir yangınla tamamen yanmıştı. Erzurum ili özel idaresi, yanan okulun yerine, yeni bir okul yaptırmış, 1926-1927 ders yılı başında (Gazi İlkokul) adıyla hizmete açmıştı. Daha sonra okul, 1940 yılında (Atatürk Yapı Sanat Okulu) olarak kullanılmaya başlanmştır.

Her ne kadar, Erzurum Kongresi'nin yapıldığı bina, 1924 yılında yanmışsa da yerine yapılan okulun bir salonu, 1960 yılında (Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi) olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Müze salonundaki geniş bir masanın üzerinde, Kongreye katılan 53 delegenin adları yazılı mermer plakalar vardır. Ayrıca duvarlarda ve vitrinlerde Kongre ile ilgili tutanakların, yazışmaların, benaname ve telgrafların fotokopileri, delegelerin fotoğrafları ile birlikte kası biyografileri, Atatürk'ün çeşitli fotoğrafları, Onuncu yıl Nutku'nun el yazısı ile fotokopisi, Erzurum'daki tarihi anıtlardan bazılarını yağlıboya tabloları yer almaktadır.

Etiketler

erzurum kongre binasi 360 derece sanal tur

Fotoğraflar

Görüşler (5)

H.SERDAR ÖDER

Erzuruma giden herkesin mutlaka görmesi gereken tarihi bir bina. Müze olarak kullanılıyor. Kongre binasındaki sıralarda katılanların isimleri yazıyor ve duvarlarda da resimleri var.Sizde o sıralarda oturup duygulanıyorsunuz ve katılanların hikayesini okuyorsunuz ..

5 yıl önce

Murat Uzundede

Buram buram tarih buram buram ATATÜRK kokan bir yer Erzuruma gidilirde görülmezmi Erzurum kongresine katılan tüm katililimcilari minnetle anmak için muhakkak gidin.

5 yıl önce

Merve Ceren

Kitaplardan okuduğum Erzurum Kongresi'nin yapıldığı binayı görmek çok güzel bir duyguydu. Ahşap olan bina yandığı için sonradan restore edilmiş.

5 yıl önce

Sidar Karacan

Yapı dışarıdan çok güzel görünüyor içeriden biraz fiyasko tarihi doku Bi tek kongre odasında var o işide lcd ekran televizyon bozuyor içi çok modern dizayn edilmiş o yüzden beğenmedim tarihi doku yok edilmiş

5 yıl önce

Hüseyin Ender Pala

tuyleri diken diken eden ama icerik olarak falir bir muze. daha cok yol almasi gerek turizme kazandirilmasi icin

5 yıl önce

Yorum Ekle