Mekan 360

ŞURKAV KÜLTÜR MERKEZİ

Hakkımızda

TARİHİ SÜRECİNDE ŞANLIURFA

Tarih boyunca dünya kültürüne önemli katkıları olan peygamberler Şehri ve Müze Şehir Şanlıurfa, kültür ve medeniyetin Dünya'ya yayıldığı bölge olarak bilinen ve arkeoloji literatüründe " Bereketli Hilal" olarak adlandırılan topraklar üzerinde kurulmuştur.

Yüzeysel araştırmalar ve arkeolojik kazılardan elde edilen buluntulardan Şanlıurfa bölgesi tarihinin Yontmataş Devri'ne kadar uzandığı, çeşitli uygarlıklara sahne olup, 13.500 yıllık tarihe sahip olduğu bilinmektedir.

M.Ö. II. bin Hitit vesikalarında geçen Ursu'nun ve Asur vesikalarında geçen Ruhua veya Ru'ua'nun bugünkü Urfa olduğu söylenmektedir.

Hz. İbrahim, Hz. Eyyub ve Hz. Şuayb (a.s.)'ın Şanlıurfa'da yaşamış olmaları, kente "PEYGAMBERLER ŞEHRİ" adının verilmesine neden olmuştur.

Tarih boyunca zengin kültürlerin harman olduğu bu tarihi kent günümüzde, birer saray güzelliğindeki tarihi evleriyle, sokaklarıyla, hanlarıyla, hamamlarıyla, camileriyle, çeşmeleriyle, köprüleriyle, kapalı çarşıları ve geleneksel el sanatlarıyla adeta bir açık hava müzesi görünümü verdiğinden "MÜZE ŞEHİR" olarak da tanınmaktadır.

Dinler Tarihi ve İnanç Turizmi yönünden önemli bir özelliğe sahip olduğu görülen Şanlıurfa; tarihi mimari eserleri, Harran, Şuayb Şehri ve Soğmatar gibi dünyaca ünlü ören yerleri ile aynı zamanda tarih ve arkeoloji kentidir.

ŞURKAV Bu tarihi şehirde 25 Aralık 1990 tarihinde Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde kurulan Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı, Hizmetlerinin kalıcı ve etkilerinin sürekli olması için yapılanmasını 38 üyelik Mütevelli Heyeti ile sağlam temellere dayandıran ŞURKAV’da İlin Valisi Vakfın tabiî başkanı; Kültürden sorumlu Vali Yardımcısı vakfın II. Başkanıdır.

Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyeti içinden seçilen 5 üyeden oluşur. Seçimle gelen 2 üye de Denetim Kurulunu oluşturur.
1990 yılının son günlerinde kurulan Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) , kurulduğu zamandan bu yana çok yararlı hizmetler vermiş, genel manada vakıfların topluma faydalı olma amaçlarını ŞURKAV'ın faaliyetlerinde de bütün özellikleriyle görmek mümkün olmuştur.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) can damarlarını taşıyan ilimizdeki ekonomik kalkınmanın yanısıra, ŞURKAV'ın çalışma alanına giren işlerde de gelişmelerin meydana gelmesi bir zaruretti. GAP'a paralel olarak kültürel kalkınmaya zamanında el atılmasiyle eğitimi, san'atı, araştırmayı kucaklayan çalışmalar ihmal edilmemiş oluyordu.

Etiketler

vakıf tarihi mimarı onarım eğitim sanat araştırma kültürel değerleri koruma şurkav 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Halil Bzdg

Bir belediye binası yapamadınız. Her bir ek bina bir mahallede

6 yıl önce

Sedat Dag

Ilaclama hiç yok bizim mahallede sivri sineklerden hiç tadımız yok adres 12 Çad 1351 sok gereğinin yapılmasını arz ederim

6 yıl önce

Yuksel YUKSEL

daha verimli çalışalım sayın başkan

7 yıl önce

İbrahim Erten

6 yıl önce

Ben Cat

6 yıl önce

Yorum Ekle