Mekan 360

FOÇA CENEVİZ SURLARI

Görüntülenme - 11173 Yorum Ekle

Hakkımızda

Eskilerde, çok eskilerde, günümüzden 5000 yıl kadar önce, Anadolu'nun Ege kıyılarında ünlü Phokaia kenti kurulmuştu. Phokaia ilk kez Foça'nın güney yamaçlarında yerli halk tarafından kurulmuştu. Daha sonraları İ.Ö. 11. yüzyılda Aioller gelmişti Phokaia'ya. Aiollerden hemen sonra da Ionlar. “Ionlar kentlerini en güzel iklimde kurdular” demişti tarihin babası sayılan Herodotos. Gerçekten de en güzel iklimde kurulmuştu Ion kentleri Batı Anadolu'nun Ege kıyılarında. Phokaia'da yerli halk, Aioller ve Ionlarla karıştı ve kaynaştı. Bir deniz kenti olan Phokaia gemicilikte ileri gitti. İ.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak Doğu Dünyasını tanımaya başladılar Phokaia'lılar. Gemileriyle açıldıkları Akdeniz yoluyla. Phokaialılar böylelikle yükseliş evresine girdiler deniz ticaretiyle. Mısır ve Mezopotamya uygarlıklarını kendilerine örnek aldılar. Gemicilik yoluyla ticaret yaparak refaha kavuştular. Bütün Ion kentleri İ.Ö. 650-546 yılları arasında altın çağını yaşadılar. Mısırlıların ve Mezopotamyalıların sağlık ve hastalık deneyiminden yararlandılar. Mimarlık alanında da yeni yaratılarda bulundular Yakın Doğu ülkelerinden etkilenerek. Ionialı doğa filozofları dinsel kaygılardan sıyrıldılar. Objektif araştırma yöntemini geliştirdiler. Bilime dönüştürdüler Mezopotamya ve Mısır'dan aldığı bilgiyi. Ionia'lı doğa filozofları böylelikle fen bilimlerinin esasını kurdular. Doğunun astrolojisini, astronomiye dönüştürdüler.  Tedavi yöntemlerinde dinselikten kaçınarak objektiflikle tıp biliminin esasını oluşturdular. Sanatın birçok kollarındaki iki boyutluluğu üç boyutluluğa dönüştürdüler. Özgür düşünce yöntemi, bütün bilimlerde ileri gidilmesini sağladı. Ionların başarısıdır doğa olaylarının akılca ve özgür düşünceyle ele alınarak pozitif bilimlerin ortaya çıkarılması. Miletoslu Thales, İ.Ö. 28 Mayıs 585 tarihinde güneş tutulmasını hesapladı, bu olay bir doğa olayını önceden hesaplanmasının dünya tarihinde ilk örneğidir.
Böylelikle Orta Doğu'dan Batı Anadolu'ya geçti dünya kültür önderliği. Ion deniz ticaretinin yayılmasında ve dünya deniz ticaretinin gelişmesinde önemli bir rol oynadı Phokaia'lı denizciler. Yarış ortamını yarattılar nitelikli ve ucuz ürünlerle. Ticaret alanındaki bu ilişki, kültürel anlayışı ve bilimsel düşünceyi geliştirdi. Ekonomide de büyük ilerleme sağladılar dünyaya bakış açıları değişince. Zengin oldular, bolluk ve varlık içerisinde yaşamaya başladılar. Karadeniz'den Akdeniz'in sonuna kadar Mısır'da, İtalya'da, Fransa ve İspanya'da çok sayıda koloni kurdular.
Phokaia'lılar baştanrıçaları Athena için büyük bir tapınak yaptılar Ionların ve Phokaia'nın dünya kültür lideri olduğu zamanda. Bu zamanda dünyanın en büyük kentlerinden biri oldu Phokaia. Athena Tapınağı'nın bulunduğu yarımadayı da içine alarak kentlerini yaklaşık 8 km. uzunluğunda surlarla çevirdiler. Surların uzunluğu kentin de büyüklüğünü göstermesi açısından önemliydi. Foça'nın antik dönem tiyatrosu, Arkaik dönemden sonra da kültürel alandaki önemini sürdürdüğünü gösterir. Bu tiyatro, Anadolu'daki en eski tiyatrodur. En eski tiyatronun Phokaia'da bulunması, bir rastlantı değildir kültürel yönden baktığımızda. 1991 yılı kazıları sırasında varlığı ilk kez ortaya konuldu bu Anadolu'nun en eski tiyatrosu.
Athena Tapınağının bulunduğu tarihi yarımada daha sonraki dönemlerde Romalıları, Bizanslıları, Cenevizlileri görüyoruz. Kent 24 Aralık 1455'te Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlılara katıldı.

Etiketler

foça ceneviz surları foça surları izmir foça ceneviz

Görüşler (0)

Yorum Ekle