Mekan 360

GÖK EYÜP ÖMER EMRE MEZARLIĞI

Görüntülenme - 18490 Yorum Ekle

Hakkımızda

Gökeyüp mezarlığında tespit edilen en erken tarihli mezar taşı m.ö 1787  - 1788 yıllarına ait olup üzerinde “Ahmine’l – mevt, merhum kara ,keçili köse hacı Muhammet, bin maksut  ruhuna ,fatiha sene 1202 “ yazısı bulunmaktadır.

Geç örnekler, düzenlenmesi ve süslemesi açısından diğer mezarlıklardaki mezar taşlarından farklıdır. Bu gruba ait mermer mezar taşlarında klasik mezar taşı uygulamasından farklı olarak kazıma ile elde edilmiş süslemelerin boya ile belirginleştirildiği görülmektedir. İlk bakışta sonradan boyanmış olduğu düşünülen bu uygulamalar, dikkatli bir şekilde incelendiğinde, süsleme tekniği açısından diğerlerinden farklıdır. Diğer mezar taşlarında daha belirgin ve derin olan oymalar boyalı örneklerde daha yüzeysel ve özensizdir. Ayrıca boyası dökülen mezar taşlarının üzerinde bulunan süsleme ve yazıların çok zor algılandığı görülmektedir.

Gökeyüp mezarlığında sayı olarak çok fazla uygulaması bulunan boyalı mezar taşlarına Salihli bölgesinde birkaç mezarlıkta, az sayıda rastlanmaktadır.

Bu sonuca göre iki olasılık akla gelmektedir. Daha akla yatkın olan ilk olasılık bu tür uygulamaların Gökeyüp’de üretildiği için çok sayıda bulunduğu, ikinci olasılık ise farklı yerlerde üretilen bu tür taşların bir moda haline gelerek çok tercih edilmesidir.

Etiketler

ömer emre mezar tarihi salihli gök eyüp

Görüşler ()

Yorum Ekle