Mekan 360

GÖKOVA KAYA MEZARLARI MUĞLA

Görüntülenme - 11741 Yorum Ekle

Hakkımızda

Akyaka çevresinde en önemli tarihi kalıntılar İdima antik kentine ait kaya mezarlardır. Çevremizde kaya mezarlar Gökova köyünün kuzeyinde ve Akyaka-Gökova yolu üzerindedir. Buralarda çok sayıda kaya mezar bulunmaktadır. Çoğunda cephe yapılmamış, sadece ölü gömülen boşluklar vardır. Ancak mezarlar geçen uzun zaman içinde soyulmuş ve bozulmuştur. Bunlardan üç adedinin mimari özellikleri vardır. Bir tanesinde ölü gömülen boşluk önüne iki kolonlu iyon başlı kolonlar konulmuş çevresi dekore edilmiştir. Fotoğrafını göreceğiniz bu kaya mezar sadece bu bölgede görülen bir tiptir. Benzerleri Fethiye, Kaunos, Akyaka’nın doğusunda Elmalı köyünde (Kallipolis antik kenti), kuzeyde Yenice Köyünde (Killandos ?) görülebilmektedir.
Akyaka-Gökova yolu üzerinde ise tek kolonlu bir mezar ile bir süre yol altında kalıp 2001 yılında tekrar kavuştuğumuz kaya mezar olup çok ilgi çekicidir. Yol altından çıkarılan kaya mezarın eski ve yeni durumunu gösteren fotoğrafları göreceksiniz. Bu konuda İngiliz Profesör George Bean ve Fransız araştırmacı Louis Robert araştırmalar yapmış, bu mezarlar M.Ö 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Bu konuda İsveçli Paavo Roos da tüm çevredeki mezarlarla birlikte Akyaka’daki mezarlar incelenmiş ve İsveç’te 2006 yılında yayınlanmıştır.
Diğer ilgi çekici bir mezarda bir kanal kazımı sırasında ortaya çıkan kayaya oyma mezarlara benzer şekilde olan yer altı mezarıdır. Bu mezarın içinden çıkan çok değerli buluntular Muğla Müzesi’nde sergilenmektedir. Ancak bu değerli buluntular maalesef uzmanlarca yeterince incelememiştir.

Etiketler

gokova kaya mezar anit kultur tarih eski cag donem mekan 360 mekan360 sanal tur sanaltur

Görüşler (0)

Yorum Ekle