Mekan 360

İZMİR DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

Hakkımızda

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Kültür Bakanı Sayın Nermin Nefçi' nin onayı ile Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet ŞİMŞEK önderliğinde 1975 tarihinde bir oda müziği topluluğu niteliğinde kurulmuş olmasına rağmen; çok kısa süre içerisinde olağanüstü büyüme ve gelişme göstererek senfonik bir orkestra hacmine kavuşmuştur.

Bugün bünyesinde bulunan 99 kişilik sanatçı kadrosu ile ülkemizin en büyük sanat kurumlarından biri olmuş ve çok sesli müzik alanında olağanüstü başarılar göstererek gelişmiş ülkelerin sanat kurumları ile yarışacak seviyeye ulaşmıştır.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 1975 yılından bu yana öncelikle Ege Bölgemizde ve İzmir de çoksesli müzik kültürünün tanıtılması, özendirilmesi, sevdirilmesi ve geliştirilerek ülke geneline yaygınlaştırılması için olağanüstü gayretler sarf etmiş; ayrıca Anadolu'ya çoksesli müziği götürme anlamında da köy, kasaba, ilçe, konserleri ile ulusal ve uluslararası festivallerde de çok önemli görevler üstlenmiştir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası kurulduğundan bu yana çoksesli müziği, Atatürk müzik devrimlerini, senfonik bir orkestrayı, orkestra enstrümanlarını ve çoksesli müziğin toplum ve birey üzerindeki olumlu etkilerini açıklayan özel programlar, hatta tiyatral oyunlar hazırlayarak (Keloğlan, Hacivat-Karagöz) çocukların ve gençlerin algılarına sunduğu eğitim konserleri aracılığıyla yüz binlerce çocuğumuza ulaşmıştır. Geleceğin sanatseverlerini, sanatçılarını ve sanat kamuoyunu oluşturmada da büyük adımlar atmıştır.

Müziğin insan ruhunda ve bedenindeki iyileştirici etkinin Antik Yunan'dan günümüze kadar birçok uygarlık tarafından kullanıldığının bilincinde olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, hastanelerin yataklı servislerinde, zihinsel özürlü çocukların rehabilitasyon merkezlerinde, çocuk onkoloji servislerinde, çocuk ıslahevlerinde, huzurevlerinde bünyesindeki oda müziği gruplarıyla pek çok konserler vermekte, bu çalışmaların klinik sonuçlarını olumlu olarak birebir almaya devam etmektedir.

Orkestramız ayrıca Milli Bayramlara ve Özel Günlere yönelik konserleri ile de o günün anlam ve önemini belirten büyük halk konserleri gerçekleştirmiş, yüz binlerce sanatsevere ulaşmıştır.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ulusal ve uluslararası turneleri ile Cumhuriyetin önemli bir sanat kurumu olarak çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ve ifade etmede önemli başarılar ve kazanımlar elde etmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kore, Belçika, Almanya, İtalya, Malezya, İspanya ve Japonya'da onlarca konser gerçekleştirmiş ve uluslararası festivallerde de önemli görevler almıştır. Yurtiçinde de İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Bursa, Antalya, Trabzon, Samsun, Ordu, Erzincan, Gaziantep, vb. gibi pek çok ilimizde konserler vermiştir.

2000 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Onursal Şefimiz Yoshinao OSAWA yönetiminde gerçekleştirdiği 32 gün süren ve 22 konserlik Japonya-Malezya Turnesi'nde Tokyo'da kaydını gerçekleştirdiği CD kaydı ile Japon En iyi Plak Ödülü'ne layık görülmüş ve jüri tarafından "Takdirname" ile onurlandırılmıştır.

2001 yılında orkestramızın şefi Prof. Sayın Rengim GÖKMEN yönetiminde İzmir-Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirilen Almanya turnesi'nde ilk defa bütünüyle Çağdaş Türk Bestecilerinin eserlerinden oluşan bir konser vermiş ve CD kaydını gerçekleştirmiştir.

2002 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası İtalya'da iki ayrı uluslararası festivalde görev almış ( Festival Euro Mediterraneo /Roma- Festival Musicale Ravello / Napoli ) ve büyük beğeni toplamıştır.

2006 yılında Orkestramızın şefi Prof. Sayın Rengim GÖKMEN yönetiminde solist Devlet Sanatçısı Gülsin ONAY ile İzmir-Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirilen Almanya turnesi'nde Ulvi Cemal ERKİN, Ferit TÜZÜN ve A.Adnan SAYGUN'un eserleri seslendirilerek aynı zamanda bu konserin bir CD kaydı yapılmıştır.

2008 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Orkestra Şefi Betin GÜNEŞ ile İspanya'ya gerçekleştirdiği turnede 9 şehirde 9 konser vererek İspanya basınında büyük takdir toplamıştır.

2009 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Orkestra Şefi Hansjörg SCHELLENBERGER ve Betin GÜNEŞ ile Almanya'nın Rosenheim, Duisburg ve Köln şehirlerinde İzmir Rotary ve Rosenheim Rotary Club'lerinin "Dil Birleştirir" başlığı altında Zülfü LİVANELİ'nin senfonik süiti ile gerçekleştirdiği konserler sonucunda Almanya'daki Türk çocuklarının ve gençlerinin Almancayı öğrenerek bu ülkeye uyumlanmalarında katkı sahibi olmuştur.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın ilk şefliğini Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet ŞİMŞEK yapmıştır. Daha sonra sırasıyla Michael ROCHAT , Iosif CONTA, Prof. Rengim GÖKMEN ve İbrahim YAZICI orkestra şefliğini yürütmüştür. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın şef yardımcılığı görevini ise Ender SAKPINAR yapmaktadır.


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nı Türk orkestra şeflerinin yanı sıra; Karsten Andersen, Veronica Dudorova, Inonescu Galati, Cansug Kahidze, Tadeusz Strugala, Yoshinao Osawa, Mark Elmer, Vladimir Altschuller, Konstantin Krimetz ve Alexander Vedernikov, Howard Griffiths, Antonio Pirolli, Emil Tabakov, Gilbert Varga, Hansjörg Schellenberger gibi dünya çapında tanınmış şefler yönetmiştir.

Orkestra; Lazar Berman, Montserrat Cabelle, Jose Carreras, Alerio Diaz, Narcisio Yepes, Vaclav Hudacek, Viktor Pikaizen, Alexander Rudin, Alexander Markov, Igor Oistrakh, Georgy Sokolov, Gheorge Zamfir, Alexander Knyazev, Elena Bashkirova, Maria Kliegel, Jean Pierre Rampal, Stefan Dohr, Aziza Mustafa Zadeh, Maxim Fedatov, İdil Biret, Suna Kan, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi dünyaca ünlü solistlere başarıyla eşlik etmiştir.

Etiketler

senfoni orkestra konser keman viyola klarinet trompet gong izdso

Görüşler ()

Yorum Ekle