Mekan 360

İZMİR TARİHİ ASANSÖR (GECE)

Hakkımızda

Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa semti arasındaki yükselti farkından dolayı, iki semt arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacı ile 1907 yılında bir asansör inşa edilmiştir. 50 m. ‘ lik yükseklikte yer alan Halil Rıfat Paşa semtine 155 basamaklı merdivenle çıkılıyordu. Buraya inşa edilen asansör kulesi ile, iki semt arası birleştirilmiştir. Bu kulede iki asansör bulunmakta, bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrik ile çalışmaktaydı. 1985 yılında gerçekleştirilen restorasyonla her iki asansör de elektirikle çalışır duruma getirilmiştir. 1992 yılında restore ettirilen tarihi asansör halen İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak çalıştırılmaktadır ve kentin önemli bir turistik durağıdır. Asansör'ün girişindeki Dario Moreno Sokağı'nın iki yanındaki sakız evleri de bölgeye ayrı bir özellik katmaktadır. 1994 yılında yapılan ikinci restorasyonda Asansör Sokağının çevre düzenlemesi yapılarak, hizmete sokulmuştur. 1900 lü yıllarda Museviler'in yoğun olarak yaşadığı semt olan Karataş'da bulunan Asansör, Musevi vatandaşlarımızdan Nesim Levi ismindeki kişi tarafından yaptırılmıştır. Aynı zamanda Vilayet İdare Meclisi üyesi de olan Nesim Levi, Bayraklı mazalarının sahibi oluğu için Nesim Levi Bayraklı olarak da bilininen bu kişi İzmir'de bir çok bina sinagog yaptırmış aynı zamanda da Karataş Hastanesi'nin yapımı için üç evini bağışlayarak bu hastanenin kurulmasına ön ayak olmuştur.

Nesim Levi'nin Fransa ve İtalya'dan getirttiği mühendislerin çizdiği plana göre yapılan asansör önceleri su gücüyle çalışıyordu. Asansörün yapıldığı yerde daha önceleri taş ocağı bulunuyor ve Karataş ile Halil Rifat Paşa'yı birleştiren merdivenlerin kışın özellikle geceleri yaşlı kişiler tarafından çıkılması çok güç oluyordu. Asansörün giriş kısmının üzerindeki Plakette Fransızca ve İbranice olarak kulenin hizmete açılış yılı olan 1907 ve yaptıran kişinin ismi olan Nesim Levi yazmaktadır.

1942 yılında Şerif Remzi Reyent'e satılıncaya kadar Asansör, Musevi Hastanesi'nin (Karataş Hastanesi) mülklerindendi ve geliri hastanenin giderlerini karşılamakta kullanılıyordu.

1970'li yılların ortalarına kadar su gücüyle çalışan Asansör, 1980 li yıllarda restore edilerek elektrik ile çalışır hale getirildi.

1907 yılında inşa edilen asansörün kabinleri bugün belki eski teknoloji ile çalışmıyor ama kütlesi ve düşüncesiyle yüzüncü yaşıyanı kutlayan bir izmir klasiği artık.

İzmir'i kuşbakışı izleyebilecek en güzel yerlerden biridir.

Etiketler

asansör tarihi dario moreno izmir asansör 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Hassaan bin ahmad

This place is worth visiting. A lift is available but you can also use stairs ;). Obviously using the stairs is a little difficult because there are more than hundred steps. It has a really good view of the city and the sea. It is also a good selfie spot.

5 yıl önce

Taguhi Ustabashyan

It's a beautiful place, especially if you get a spot on the terrace at the edge to see the cityscape. We had some drinks and cakes. The staff was very sweet, they couldn't really speak English, which made it even more authentic! Nice memories!

5 yıl önce

WurgengeL

It is one of the most beautiful view in İzmir, strongly advice you to read about Dario Moreno before visiting it! Than you feel the soul of the street and the music in elevator

5 yıl önce

Marina Slijepcevic

One of my favorit places in Izmir, beautiful view, warm atmosphere...just the perfect place ever♥️

5 yıl önce

Alois Knol

very nice experience. you can go up and down for free, upstairs there's a nice bar with a brilliant view.

5 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü