Mekan 360

Hakkımızda

Yapı manen kurulur ve şekillenir. Nitekim Türk inkılabı ilk önce gönüllerde kuruldu ve sonra savaş alanlarında ordu, Ankara yalçınlarında devlet oldu, bütün memlekette mimarisi, sanatı, edebiyatı, fenni, ilmiş ile yeni bir şekil aldı. Kadıköy Halkevi böyle güçlü bir maneviyatın sembolüdür. 1934 yılında Kadıköylüler İnkılapçı, Cumhuriyetçi, Halkçı idiler. 1935 de bir Kadıköy Halkevi bu ruha kılıf teşkil etti. 1939 da ruh kılıfına sığamadı. Tavanlar basık, odalar dar, yer kifayetsiz geldi. Sesler sığınacak kubbe, sözler çarpacak duvar aradı. İman ve istek; toprağın bu en kuvvetli iki hissi 1943 de bugünkü Kadıköy Halkevi, Kadıköyünde inkılabı tüttüren bir ocak olmuştur.
1935 Yılında Kadıköy Halkevi kurulduğunda İstanbul’ un nüfusu 883.599 iken Kadıköy’ ün nüfusu 57.542 idi.

Kadıköy’ de yeni bir Halkevi açılması çalışmaları başlatıldı ve bu amaçla bir komite oluşturuldu. Bu komitenin çalışmaları sonucunda, Kadıköy halkından 6000 lira toplanmış ve böylece ilk aşamada gerekli olan finansman sağlanarak Kadıköy Halkevinin faaliyetlerine başlayacağı bina kiralanmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren imar çalışmalarında bir artış sağlanmıştı. Halkevlerinin binası dönemin bu yoğun imar faaliyeti içinde yer almaktadır Nüfusun yoğun olduğu yerlerde olduğu gibi kiralanan Kadıköy Halkevi binasının yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu durum üzerine hemen yeni bir binanın inşası için arsa satın alınması yönünde girişimlere başlanılmıştır. Aynı zamanda yeni binanın projesinin hazırlanması için çalışmalar hız kazanmıştır.

Kadıköy Halkevi için özel bir bina inşası yönünde ilk düşünce Atatürk döneminde ortaya çıkmış olmakla birlikte, yeni binanın çalışmalarının büyük kısmı ve bitirilmesi Ata’ nın ölümünden sonra gerçekleştirilmiştir. Üstelik bu bina savaş yılları ve savaşın getirdiği zorluklar içinde yapılmıştır. Kadıköy Halkevinin yeni binasının temel atma töreni 10 Temmuz 1939 tarihinde yapılmıştır. 23 Şubat 1943 de yeni binasına taşınmış ve faaliyetlerine burada devam etmiştir.

Açılış konuşmasında Suat Hayri ÜRGÜPLÜ: ‘’ Ne bahtlı bir olaydır ki, bütün dünya kendi evladının mezarını açarken biz üzerine titrediğimiz sevgili gençlerimize KÜLTÜR ABİDELERİ kuruyoruz. Bu muazzam kültür yurdu, tarihin eşini bilmediği korkunç bir ölüm ve yıkılma devri içinde kuruldu. Binbir yokluk, akla gelmeyen zorluklar, yenilerek meydana gelmiştir.’’ Diyerek halka seslenmiştir.

Bahariye caddesi dar olduğundan, tiyatro ve müsamere salonlarından aynı zamanda çıkacak halkın yolu kapaması ve otomobillerine rahatça binebilmeleri için bina antresi geri çekilmiş, önünde bir avlu yapılmıştır. Bu avluda şenlik günleri bir kısım halkta toplanarak fuaye balkonunda söylenecek nutukları dinleyebilir. Parti başkan odasındaki balkondan da sokaktan geçen halk kitlesine hitap edilebilir.

Etiketler

halk eğitim kültür tiyatro dans konferans sinema

Görüşler ()

Yorum Ekle