KOCAELİ EMİTT İSTANBUL 2011

Hakkımızda

Kocaeli ; Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmara Denizi'nin ve Marmara Bölgesi'nin doğusunda yer alır.Merkez ilçe İzmit olup, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Körfez ve Derince olmak üzere toplam yedi ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 3.505 kilometrekaredir.İl nüfusu 1997 sayımına göre 1.177.379 olup kilometrekareye 343 kişi düşmektedir.

KOCAELİ' NİN TARİHÇESİ :
İzmit ve çevresinde tarih öncesi çağlardan yaklaşık olarak M.Ö 3000 'den itibaren insanların yaşamakta olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.İlk kanıtlar M.Ö 12 yy'a kadar dayanmaktadır. Bu tarihlerde Frigler bölgeyi ellerinde tutmuş, ardından Yunanistan'ın Megara şehrinden kendilerine yeni bir yerleşim yeri aramak için göçen bir grup, şimdiki Başiskele mevkiinde Astakoz adını verdikleri şehri kurmuşlardır. Daha sonra Trakia kralı Lysimakhos'un Astakoz'u tahrip ettirmesiyle bugünkü İzmit'inde üzerinde bulunduğu yamaçlara Nikomedia'yı kurmuşlardır. Bitinya Krallığı'nın merkezi Nikomedia , büyük Helenistik Şehir olur.III.Nikomedia zamanında Bitinya Roma egemenliğine girmiştir. Daha sonra 11yy'ın son çeyreğinde , Selçuklular tarafından işgal edilir. I.Haçlı Seferi'nde geri alınan Nikomedia daha sonra tekrar Selçuklular'a geçer. Orhangazi zamanında Osmanlı egemenliğine girer.Önceleri İznikmid adı alan bu şehir sonra İzmit olarak benimsenmiştir

1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı olan İzmit bu tarihten sonra ayrı bir kent olmuştur.İstikbal Harbi öncesi İngiliz ve Yunanlı kuvvetlerin işgalinde kalan şehir 28 Haziran 1921 'de kurtarılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Kocaeli vilayetinin merkez ilçesi olmuştur

KOCAELİ HAKKINDA GENEL :
Kocaeli sanayi ve endüstri kentidir.Önemli sanayi işletmeleri Tüpraş, İgsaş, Seka, Ford, Hyundai, Pirelli, Goodyear, Metalbox, ÇBS, Pakmaya, Aygaz, Milangaz, Petrol Ofisi, Kordsa, Sakosa, Beksa, Brissa, Ibimsa, Enerjisa, Çelikkord, Nuh Çimento, Marshall, Lever, Bayer, Polisan, Mannesman Boru, Federal Moğol İzmit Motor Piston, Koruma Tarım A.Ş., Dupont Boya Sanayii gibi kuruluşlardır. Bazı sanayi işletmelerin merkezleri özellikle İstanbul ve diğer illerde bulunmaktadır. Kocaeli gayri safi milli hasıladan fert başına düşen payda birinci sırada yer almaktadır.
Ayrıca sanayi kenti olarak tanınmasının yanında kültür, sanat ve eğitim kenti olma yolunda ciddi atılımlar yapan bir kenttir.İlimiz sınırlarında bulunan Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü , Tübitak , Tüsside ve Gölcük Donanma Komutanlığının Türkiye ' de önemli bir yeri bulunmaktadır. İlimizde Kocaeli Serbest Bölgesi faaliyete geçmiştir.Kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşımları ile Türkiye 'nin en önemli geçiş noktalarından biridir.
Kocaeli Türkiye genelinde Vergi Gelirleri ve Bütçe Gelirleri Tahakkuk ve Tahsilat itibari ile İstanbul ve Ankara'dan sonra 3.cü sırada, Vergi Gelirlerinin tahsilatını gerçekleşme oranı itibari ile 1.nci sırada yer almaktadır. Bu konumu nedeni ile ilimiz Türkiye ekonomisinde ve Bütçesinde önemli bir yere sahip bulunmaktadır.
Şehre özgü bir tatlı olan pişmaniye ile de dünya çapında bir üne sahiptir.Ayrıca Derince ilçesine ait Çenesuyu, Kandıra ilçesine ait Kandıra bezi, hindisi ve yoğurdu , Karamürsel ilçesine ait sepetleri ve sera çiçekçiliği şehre ait yöresel özelliklerdir.

Etiketler

emitt fuar katilimci firma yerel virtual tour turizm seyahat fair belediye vali valilik il kultur mudurlugu iktm

Görüşler ()

Yorum Ekle