Mekan 360

LATİFE HANIM KÖŞKÜ VE MÜZESİ

Hakkımızda

Latife Hanım Köşkü Anı Evi Latife Hanım Köşkü’ne ait mülkiyet, 2005 yılında Karşıyaka Belediyesi’ne kazandırıldı.. Toplam alanı 2958 m2 olan alan içindeki köşkün bahçesinde sergi alanları ile bir kafeterya bulunuyor. Latife Hanım Köşkü’nün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği yapı olması nedeniyle manevi değeri büyüktür. Köşk, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda, restore edilmiş yapısı, o döneme ait eşyaları, Atatürk’ün Zübeyde Hanım’ın ve Latife Hanım’ın balmumu heykelleri ile tarihe tanıklık etmek üzere halkın ziyaretine açılmıştır. Köşkte yapısal özelliklerini koruyan bölümler onarılmış, niteliklerini yitirmiş bölümler yeniden yapılmıştır. İçinde bulunan eşyalar, bağış ve satın alma yolu ile köşke kazandırılmıştır. Balmumu heykeller Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Latife Hanım Köşkü’nün bahçesinde doğa ve tarih ile iç içe bir de kafeterya bulunmaktadır. Köşkün Hikayesi: Atatürk’ün annesi hastalandıktan sonra doktorlar ona İzmir’in havasının iyi geleceğini söylediler. Bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok’u İzmir’e gönderdi. (uygun bir ev araması için) bu evin Rumlar’dan kalan bir ev olmamasını özenle rica etti. Salih Bozok’un bu nedenle İzmir’e hareket ettiğini öğrenen Latife Hanım, Salih Bozok’u arayarak Karşıyada’daki evlerinin Zübeyde Hanım için uygun olduğunu kendisine evi göstermek istediğini söyler. Salih Bozok'la birlikte eve girdiklerinde istasyona yakın olan bu evin uygunluğuna karar verdiler. Zübeyde Hanım son günlerini huzur içinde geçirdi. (Zübeyde Hanım felçli idi.) Atatürk; Salih Bozok Ankara’ya dönüp Zübeyde Hanım’ı almaya gittiğinde Latife Hanım evi Zübeyde Hanım için hazırlamaya başladı. Evin tüm eşikleri kaldırılarak Zübeyde Hanım’ın tekerlekli iskemle ile dolaşmasına uygun hale getirildi. Salih Bozok Zübeyde Hanım’ı getirdi. Zübeyde Hanım’ın ilerlemiş durumda olan rahatsızlığı daha fazla yaşamasına izin vermedi. Evin bahçesinde bulunan selvinin Atatürk ve Latife Hanım için dikildiği söylenir. Pazartesi dışında her gün, 08.30-12.30 / 13.30-17.30 saatleri arası. Yaz günlerinde müze 18.00’a kadar açıktır.

Etiketler

cumhuriyet evi ataturk karargah muze kurtuluş-savasi

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Av. Melike TOKSOY

Kind of a museum (not wheelchair friendly) that has beautiful trees surrounding it, also there’s a cafe in the same garden(wheelchair friendly) so anyone can rest and enjoy food, beverages both hot and cold. Prices are very reasonable. But there’s no leading signs so one should ask for directions.

5 yıl önce

Ritam Saha

Entry is free. The guides were helpful and explained in detail. Hospitable place. Very near to the Karşiyaka ferry dock in Izmir.

5 yıl önce

Michael-Murat Basaran

Well protected house from Latife hanım who was the wife of Atatürk. The entrance is charge free. I was here: 01 August 2018

5 yıl önce

Taner Su

Very interesting and well restored. Definitely worth a visit.

5 yıl önce

Güven Kanbolat

Near the mansion, there is a cafe which is good for getting a cup cofffee with elder people. Self-service.

6 yıl önce

Yorum Ekle