Mekan 360

ÖDEMİŞ MÜZESİ

Hakkımızda

Antik çağda Lydia bölgesinde kalan Ödemiş; kuzeyde Bozdağlar (Tmolos) ile güneyde Aydın Dağları (Messogis) arasında uzanan, Küçük Menderes (Kaystros) Nehri’nin suladığı verimli bir ovada yer almaktadır. Burada bir müze kurulması fikri 1974 yılında oluşmaya başlamış, Ödemişli eski eser koleksiyoneri Mutahhar Başoğlu tarafından 2772 m² lik arsanın müze yapılmak üzere bağışlanması ile ilk adım atılmıştır. 1977 yılında başlanan müze binasının inşaatı, 1983 yılında tamamlanmıştır. Bodrum üzerine zemin kat olarak çadır formunda inşa edilen müzede tek teşhir salonu mevcuttur. Müzenin kuruluşundan önce İzmir Arkeoloji Müzesi ile Tire Müzesi’nde korunan Ödemiş yöresine ait eserler müzeye nakledilmiştir. Ayrıca teşhirde kronolojik bütünlüğün sağlanması amacıyla çeşitli müzelerden seçilen arkeolojik, etnografik eserlerle sikke örneklerinin de nakledilmesiyle seksiyonlar oluşturulmuştur. 1983 yılından itibaren müzecilik faaliyetlerini yürüten Ödemiş Müzesi’nin teşhir salonu; arkeolojik ve etnografik eserler olmak üzere iki ana seksiyonun yanı sıra sikke vitrinleri de düzenlenerek 1987 yılında ziyarete açılmıştır. Ödemiş Müzesi toplamda iki kattan oluşmaktadır ve başta etnografik eserler sergilenirken arkeolojik eserlere de yer verilmiştir. Müzede teşhir edilen eserlerin çoğunu Eski Tunç Çağı, Arkaik, Klasik ve Bizans çağlarına aittir. Kalıntıların çoğu ise; ağırşaklar, seramik, süs eşyaları, pişmiş toprak heykelleri, mermer heykeller, bronz ve cam eserler bulunmaktadır.

Etiketler

arkeoloji etnografya museum visit eski arkaik tunç klasik bizans eser selçuk sikke hellenistik roma bakır gümüş cam eşya 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

B Guns

Small museum that was modernized quite recently. It tells the story of the Cayster valley (kucuk menderes) from prehistory to ottoman times. I spent an hour there for 5tl. Worth a visit!

5 yıl önce

İZMİR UMUT BOYA FİRMASI

Super

6 yıl önce

Abdullah Metin

Harika bir müze... Yöresel kültür de var, antik eserler de. Lidya, Roma ve Helenistik döneme ait bir çok eser mevcut. Yöresel kültür eserleri olarak gündelik eşyalar, yazma eserler, giyim kuşam.... bulabilirsiniz. Her müzede olduğu gibi burada da bir broşür filan yok. Ayrıca, bazı eserler hakkında bilgilere de yer verilmemiş.

5 yıl önce

Beyza Kalafat

Müzenin hemen yol kenarında olması kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Küçük, sevimli bir müze. Bir tarafında arkeolojik eserler sergilenirken bir tarafı da etnografya müzesi formatında.

5 yıl önce

ebru mete

Ödemişe gelenler buraya yeterince değer vermiyor.pek güzel bir müze.giriş 6 lira 65 yaş üstü bedava.

5 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü