Mekan 360

PEMBE KÖŞK İNÖNÜ MÜZESİ

Hakkımızda

Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Çankaya’da, 1924’te satın aldığı ve Pembe Köşk olarak bilinen bağ evi, İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

Atatürk’ün başkanlığında birçok toplantıya ev sahipliği yapan, ilk konserler, ilk sergiler, ilk ilmi toplantılar, satranç ve bilardo, ata binme, engel atlama yarışmaları, Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaç yetiştirme denemelerinin yapıldığı Pembe Köşk, İsmet İnönü’nün hayatının çeşitli dönemlerini yansıtan eserlerle Müze-Ev olarak düzenlenmiştir.


Ankara’nın ilk balosunun verildiği salon
Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan birinci salonda, İsmet İnönü’nün savaşlarda kazandığı madalyalar, Atatürk ve diğer arkadaşları ile savaşlarda çekilmiş fotoğrafları sergilenmektedir. İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım’ın konuklarını kabul ettiği ikinci salonda ise Atatürk’ün İsmet Paşa’ya imzaladığı bir portresi, çeşitli aile tablo ve fotoğrafları, Namık İsmail ve Şevket Dağ’ın iki tablosu ile Rus ve Alman ressamların peyzajları yer almaktadır.


 
Atatürk’ün isteği üzerine 22 Şubat 1927’de Ankara’nın ilk balosunun verildiği salondaki vitrinlerde İsmet İnönü’nün bilardo masası, binici kıyafetleri, kamçıları, çizme eğerleri ile Mevhibe Hanım’ın 1916’dan itibaren giydiği elbiseler, çocuklarının beşik ve bebeklik eşyaları ile oyuncakları yer almaktadır.

Etiketler

konser sergi museum toplantı satranç bilardo at engel çiçek ağaç ilk balo portre tablo fotoğraf visit ressam peyzaj kıyafet binici kamçı çizme eğer oyuncak beşik

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Nadine Helm

A must see museum when visiting Ankara! So much history about the start of the Republic.

5 yıl önce

İsmail ÇEVİKBAŞ

Bu köşk, kültür ve turizim Bakanlığı'na bağlı bir müze olmadığı için vakıf bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu nedenle yılın her günü açık olan bir müze değil sadece 10 Kasım, 23 Nisan gibi özel günlerde açık olan bir müzedir. Dolayısı ile ziyaret edecek olan ziyaretçilerin açık olup olmadığını önceden haber alması gerekmektedir.

5 yıl önce

Nazlı Şahingöz

Mutlaka gidin. İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker Hanımefendi ile tanışın.. Çok da güzel bir bahçesi var.

5 yıl önce

Alaattin Cakirmelikoglu

Her TC vatandaşının mutlaka gezip görmesi gereken bir mekân..

5 yıl önce

Fatih üstüntürk

Herkesin görmesi gerekiyor. Atatürk tüm hayatı orijinalliği bozulmadan korunmuş. Ayrı alamıyorsanız. Onur ve gurur verici

5 yıl önce

Yorum Ekle