Mekan 360

Hakkımızda

Alçıtepeye giden yol üzerindeki Skew Bridge mezarlığından sonra hemen solda beliren mezarlık Alçıtepenin 2 km güneyinde ve Seddülbahir’e giden yoldan 400 m kadar içeride yer alıyor. Adını, Mayısta gerçekleşen 2. Kirte Muharebesi içi yapılan İngiliz ve Fransız siperlerinin oluşturduğu ve cephenin ön kısmını oluşturan Redoubt(Tabya) cephesinden alıyor.
28 Nisanda gerçekleşen 1. Kirte Muharebesinden pek bir kazanç elde edemeyen müttefik birlikleri Mayıs başlarında Alçıtepeye yönelik 2. bir taarruz için hazırlıklara başlamıştı. Nitekim bu hazırlıklardan en önemlisi şüphesiz kuzeyde savaşan Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri ile güneydeki İngiliz ve Fransız kuvvetlerini desteklemekti. Yapılacak yeni saldırı için Avustralya İmparatorluk Kuvvetlerinden 2. Tugay (5,6,7 ve 8. Taburları) ve Yeni Zelanda 2. Piyade Tugayı güney cephesine getirilmiş; bu şekilde İngilizlerin 29. Tümeni ve Fransız birlikleri güçlendirilmişti.
Hazırlıkların ardından 6 Mayısta gerçekleşen saldırı literatüre 2. Kirte Muharebesi olarak geçecektir. 3 gün süren saldırının ilk 2 günü kuzeyden (Anafartalar bölgesi) gelen Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri harekata katılmamış, sadece İngiliz ve Fransız kuvvetleri ilerlemeye çalışmıştı. İngiliz ve Fransızların bu ilerleyişlerinden hiç bir kazanç elde edilememiştir. Bunun üzerine saldırının 3. ve son günü olan 8 Mayıs sabahı Yeni Zelanda 2. Piyade Tugayı taarruza girmiş ve çok az da olsa ilerleme kaydedilmiştir.
Akşam üzeri Yeni Zelanda kuvvetlerinin yanında taarruza çağrılan 2. Avustaralya Tugayına ait birlikler bugünkü gibi ağaçlık olmayan düz bir arazide Türk topçu ateşine açık bir şekilde ilerlemeye çalıştılar. Avustralyalılar 1 saat içerisinde ancak 900 metre kadar ilerleyebilmişti. Fakat bu kazanç kayıpların yanında hiç denecek kadar önemsizdir. Çünkü sadece Avustralya birliklerinin 1000 civarında kaybı olmuş ama buna rağmen Türk hatlarına dahi ulaşılamamıştır.
8 Mayıs 1915de ölen bir çok Avustralyalı askerin cesed bulunamamış, bulunanların da bir çoğunun kimliği belirlenememiştir. 2. Avustralya Piyade Tugayından geride kalanlar Mayıs ayında bu mezarlığın yapımına başlamışlardır.Yarımadanın tahliyesine kadar mezarlığa sürekli definler gerçekleşmiş. 1919 yılına kadar küçük bir mezarlık olan Redoubt mezarlığı; Skew Bridge mezarlığı gibi 1919daki mütarekeden sonra güneydeki savaş alanlarından toplanan cesetlerin eklenmesi ile bugünkü haline gelmiştir.
Mezarlıkta 2027 müttefik askeri yatarken bunlardan sadece 634ünün kimliği belirlenebilmiştir. Mezarlıkta bulunan 1393 isimsiz mezarın çoğunu 8 Mayısta 2. Kirtede ölen Avustralyalılar oluşturmaktadır. Onların adları Helles Anıtında anılırken, onlarla aynı gün taarruza kalkan Yeni Zelanda askerlerinin adları ise Alçıtepenin çok yakınında bulunan Twelve Tree Copse mezarlığında anılmaktadır.

Etiketler

tabya çanakkale eceabat cemetery mezarlık şehitlik redoubt tarih

Görüşler ()

Yorum Ekle