Mekan 360

Hakkımızda

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi 14 Ekim 1980 tarihinde Sarıyer-Büyükdere’de Azaryan Yalısı olarak adlandırılan yapıda, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına, O’nun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açılmış, Türkiye’nin ilk özel müzesidir.

19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan Azaryan Yalısı, 1950 yılında Koç ailesi tarafından satın alınmış ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen 1978 yılına kadar da yazlık olarak kullanılmıştır. 1978-1980 yılları arasında, Sedat Hakkı Eldem’in hazırladığı restorasyon projesinin uygulanmasıyla müzeye dönüştürülmüştür.

Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonunda yer alan geleneksel kıyafet, işleme, tuğralı gümüş ve porselen gibi eserlerden oluşan müze koleksiyonu zaman içinde hibe ve satın alma yoluyla zenginleşmiştir. Türkiye’nin büyük koleksiyonerlerinden Hüseyin Kocabaş’ın vefatından sonra, koleksiyonu Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonuna katılmıştır. Vehbi Koç Vakfı’nın 1983 yılında Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarına kattığı Hüseyin Kocabaş Koleksiyonu’nda yer alan arkeolojik eserlerin sergilenebilmesi için mevcut binanın hemen yanındaki 20. yüzyıl başlarında inşa edildiği sanılan yalı da satın alınmış ve ön cephesi aslına uygun olarak restore edilmiştir. Restorasyon projesi Mimar İbrahim Yalçın tarafından hazırlanan bu yalı, 24 Ekim 1988 tarihinde “Sevgi Gönül Binası” adıyla ek müze binası olarak hizmete açılmıştır. Sergileme düzeni bakımından çağdaş bir müze uygulamasına örnek olarak değerlendirildiği için 1988 “Europa Nostra” Ödülü’ne layık görülmüştür.

Sadberk Hanım Müzesi kuruluşunda yaklaşık 3 bin esere sahipken bugün 18 bini aşkın eseri bünyesinde toplamaktadır. M.Ö. 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda, Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri Azaryan Yalısı’nda sergilenmektedir.

Etiketler

kıyafet işleme tuğralı gümüş porselen müze koleksiyon europa nostra axaryan yalı arkeolojik sevgi gönül bina Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri osmanlı avrupa uzak yakın doğu eser dokuma kıyafet işleme

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Kaitlyn Lapan

Gorgeous museum with an beautiful and extensive curated collection. On one side, they have artifacts dating back to the earliest civilizations, getting closer and closer to the modern era and you go up the stairs. The other side of the museum is full of rich and beautiful ottoman pottery, clothing, furniture, and items of daily life. My husband and I had a wonderful time and it was definitely one of the best museums I've ever been to. Set aside 2 hours: there is so much to see here and it's all worth it!

5 yıl önce

Suzanne Hitto

This is a gem of a museum that may not be on every TO DO list, but we'll worth the trip to Sariyer's lovely Bosphorus shoreline. The home contains wonderful well-marked displays of Iznik pottery, Ottoman women's attire, antiques, textiles, and even a few pieces of armor. It is cozy, uncrowded access point to amazing Ottoman and Istanbul history. A must see!!!

5 yıl önce

AHMET YILMAZ

Small yet complete collection. Park your car opposite to Sariyer iskelesi then reach to the museum after a nice walk along the Bosphorus in about 10 min.

5 yıl önce

Murat Altın

Oy private museum sponsored by koç group. Private collection. Omman times fashion is uniuqe

5 yıl önce

Marga Zambrana

Stunning museum

5 yıl önce

Yorum Ekle