Mekan 360

SEDİR ( CLEOPATRA ) ADASI

Hakkımızda

Sedir adası (Cleopatra Adası ) mavinin her tonundaki deniziyle ve Dünya üzerindeki kolay kolay görülmeyecek bir özelliğe sahip olmasıyla Muğla'nın hatta Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biridir.
Muğla ili Ula ilçesi sınırları içerisinde, Gökova körfezinde yer alan Sedir adası (Kedriai Antik Kenti) arkeolojik doğal yapısı ile yöremizin kültürel turizminin en yoğun yaşandığı ilgi odaklarından birisidir. Sedir adasına, Gökova-Akyaka beldesinden ya da Çamlı köyden teknelerle ulaşılabilir.

Düzgün kesme taştan çok sayıda kulesi ile sur duvarları, Apollon Tapınağı ve onun yerinde sonradan yapılan kilisesi, hala ayakta duran iyi korunmuş tiyatrosu ve izleri görülebilen agorası ile oldukça varlıklı arkeolojik veriler sunan Sedir Adası'nın antik liman kalıntıları da görülebilmektedir.

Bu kıyılarda ülkemizin yer aldığı coğrafi kuşak içinde ender sayılabilecek kumların oluşumu dikkat çekicidir. Deniz suyuna karışan karbonatça zengin tatlı sulardaki karbonat, ince bir kum tanesi etrafında halkalar halinde birikerek oolit ve pizolit denilen kumları oluşturmaktadır. Kalsiyum karbonat, dalga hareketleriyle ufak kırıntılar üzerinde birikmekte ve dalga hareketiyle yuvarlanan taneler giderek çevrelerine daha fazla karbonat almaktadır. Bu oluşum, Anadolu iklim kuşağında ve denizlerinde rastlanmayan bir oluşumdur. Bu kumun oluşumu oldukça uzun bir sürede ve az sayıda olmaktadır. Yalnızca Dünya'nın iki yerinde var olduğu bilinen bu özel kumun diğer özellikleri de ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olmasıdır.

Kumların eşsiz özellikleri zamanla böyle bir efsanenin oluşmasına sebep olmuştur.

Efsaneye göre, ada, Cleopatra ile Marcus Antonius arasındaki büyük bir aşka tanık olur. Ancak, buluşmalarından önce, Cleopatra, Mısır'dan başka herhangi bir ülkenin topraklarına basmayı reddeder ve Roma generali Marcus Antonius Sedir Adası'na gemilerle Mısır kumu getirtir

Etiketler

arkeolojik cleopatra adventura surlar kalıntılar tarihi kilise

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Suleyman Anil

Ancient history in a most beautiful setting. Do not miss it if in the area. Take your drink and food with you to avoid the thieves in the cafe there.

5 yıl önce

Alexandra Ru

If you plan to go onn the trip for me the highlight was - Lycian Tombs. Rock-cut temple-type tomb. The Lycians developed this form of art to perfection, no doubt facilitated by the soft limestone of the region. The quality of stonemasonry of the Lycian people is noteworthy and is especially significant in the construction of tombs. Unfortunately these days is forbidden for tourist to discover from closer look. You can only see the Tombs fro the boats. Lycia is famous for the sheer number of tombs and their quality. Turtle Beach is nice - clean sand , see and turquoise warm water.

5 yıl önce

Elgin Kilic

Paradise on earth. Lovely amazing beach and awesome view from ancient theatre...

5 yıl önce

Margherita Trani

Beautiful place. Kept well. Island's entrance fee: 20TL each person, free for children.

5 yıl önce

Aaron

Good day out but really busy so there's not much room to swim near the coast or sunbathe on a deck chair and be prepared to spend a little more than usual on food and drink at the café as they are fully aware you have no other option if you are thirsty as the boat you arrive on will leave you here for around 3 hours

5 yıl önce

Yorum Ekle