Mekan 360

SKEW BRIDGE CEMETERY ÇANAKKALE

Hakkımızda

Seddülbahir köyünden ayrılıp Alçıtepe istikametinde devam ettiğimizde yol bir süre sonra ikiye ayrılıyor. Sağdaki yol Şehitler Abidesine giderken soldaki yol Alçıtepe köyüne gitmekte ve bu yola devam ettiğimizde ileride sağda Kanlıdere’ye çok yakın bir mezarlık beliriyor: Skew Bridge… Mezarlık adını, bugün yanında kurulu olduğu Kanlıdere’nin üzerinde savaş sırasında kurulu olan eğri bir köprüden almaktadır.
Güneyden çıkarma yapıp burada konuşlanan müttefik birlikleri çıkarmanın ardından ilk atak olarak Kirte saldırısını gerçekleştirdi. Literatürde 1. Kirte Muharebesi olarak geçen bu saldırının amacı yaklaşık 232 rakıma sahip Alçıtepe’nin ele geçirilmesiydi. Alçıtepe’nin yüksek ve Kilitbahir platosuna açılan bir kapı oluşu çekiciliğini oluşturan baş etmenlerdi. 28 Nisandaki ilk saldırıda müttefik kuvvetleri bir kazanç elde edememişlerdi.
İlk taarruzdan verim alamayan müttefik birlikleri 6 Mayısta 2. Kirte Muharebesini başlatmış, bu saldırıda ise verdikleri çok fazla kayıp karşılığında sadece yarım kilometre kadar ilerleyebilmişlerdir. İşte 2. Kirte Muharebesindeki büyük kayıplardan sonra Skew Bridge mezarlığına ilk definler gerçekleştirilerek temelleri atılmış.
Kurulduğunda çok küçük bir mezarlık olan Skew Bridge’de 1919daki mütarekeye kadar sadece 53 asker definliydi. Mütarekeden sonra genişletilen mezarlığa Güneydeki savaş alanlarından toplanan cesetler de defnedilmiştir. Bugün 2210 metrekare kadar büyüklüğe sahip olan mezarlıkta 351’nin kimliği belirsiz olmak üzere; toplam 607 müttefik askeri yatmaktadır.

Etiketler

çanakkale tarih eceabat mezarlık şehitlik cemetery eğriköprü

Görüşler ()

Yorum Ekle