Mekan 360

SOFULU ÇÖPLÜK ARITMA TESİSİ ADANA

Görüntülenme - 19330 Yorum Ekle

Hakkımızda

Adana’da günde yaklaşık bin 500 ton çöpün döküldüğü Sofulu Çöplüğü’nde katı atıklardan elektrik enerjisi üretimi ile kağıt, plastik, cam ve metallerin ekonomiye geri kazanımını sağlayacak tesislerin yap–işlet–devret modeliyle yapım ihalesini İsrailli Tahal Consulting Engineers ve Türk ortağı Yön Temizlik Peyzaj A.Ş. konsorsiyumu kazandı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, firmanın iki yıl içinde 90 milyon dolarlık yatırımla yapacağı tesisleri 29 yıl işlettikten sonra belediyeye devredeceğini açıkladı.
Adana Büyükşehir Belediyesi, 90 milyon dolarlık tesis kurulum masrafından kurtulurken, yüklenici firmaya ödemeyi taahhüt ettiği ton başına 18 dolarlık çöp bertaraf ücreti nedeniyle günlük 27 bin dolar, yıllık 9 milyon 855 bin dolar ödeme yapacak. Tesisin 29 yıl işletme süresi göz önüne alındığında belediyenin kasasından toplam 288 milyon 795 bin dolar çıkacak. İşletme hakkını elde eden firma, belediyeden alacağı çöp bertaraf ücretinin yanı sıra metan gazı ile çalışacak santralden elde edeceği elektrik enerjisinden, geri dönüşümü olan kağıt, plastik, cam ve metallerden de gelir sağlayacak.

Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) 15 Ağustos 1998’de yapılan protokolle başladığı ve 2 yıl sürdürdüğü çalışmalarda Sofulu Çöplüğü’yle ilgili 184 klasöre sığdırılan 2 bin 400 sayfalık bilimsel rapor da Adana’nın çöpünün çok kaliteli olduğu belirtilmişti.
Rapora göre 540 dönümlük çöplükte metan gazının değerlendirilmesi halinde 90 bin megawattsaat elektrik enerjisi, 105 bin megawatsaat enerjiye eşdeğer sıcak su, 25 bin megawattsaat enerjiye eşdeğer buhar, yılda 100 bin ton humus (gübre) kazanımı öngörülmüştü. Ayrıca dökülen çöpün yüzde 21’inin kağıt, yüzde 9’unun plastik, yüzde 4’ünün cam ve yüzde 3’ünün metal olduğu belirlenip, ekonomiye geri kazanımının sağlanabileceği vurgulanmıştı.

 

Etiketler

sofulu cop toplama aritma tesisi ihale kati atik tesis enerji donusum mekan sanal 360 tur mekan360 sanaltur

Fotoğraflar

Görüşler (5)

S1F1R DURAK

Kokusu olmasa xok iyi olur

5 yıl önce

Norful Medya

Artık bu tesis taşınmalı yavaş yavaş şehrin içinde kalıyor hatta kaldı bile, yanına devlet üniversite yaptı o kadar yatırım ile bunu kaldırmadı okula bu koku ile öğrenci mi gelir

5 yıl önce

Cumali ARSLAN

En fazla 5 dakika tahammul edilebilir

6 yıl önce

ETEM TERKEŞLİ

Yerleşim yeri içinden taşınmalıdır

6 yıl önce

Müberra Aydın

Kokuyor

5 yıl önce

Yorum Ekle