Mekan 360

TARİHİ HAVA GAZI FABRİKASI

Hakkımızda

izmir Büyükşehir Belediyesi, Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak semtindeki havagazı fabrikasında yaptığı restorasyon çalışmalarının ardından çevre düzenlemesine başladı. Bu kapsamda altyapı düzenlemelerinin de yapılacağı fabrika sahasında açıkhava sineması, otopark, yeşil alanlar, alışveriş standları, açık sergileme alanı, kafeteryalar ve eğlence yeri de olacak. Eskiden gaz depolama işlevi gören, şu anda sadece izi bulunan gazometrenin de sembolik olarak çelik konstrüksiyon canlandırması yapılacak. Çelik yapının iç bölümünde, eski fabrikadan çıkarılan ve tarihi yansıtacak ögeler sergilenecek.

Çalışmalar, kasım ayında tamamlanacak. Proje gereğince 24 bin metrekare açık alanda 2 bin 850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki bütün binalar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri yapılan tescilli binalar, gençlik merkezi olarak kullanılacak. Fabrika sahasındaki dökümhanenin kafeterya yapılması planlanırken, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlendi. Ayrıca, diğer tescilli yapılar, okuma salonu satış birimi ve idari bina olarak kullanılmak üzere restore edildi.

Alanın gerisindeki iki katlı betonarme bina da yeniden düzenlenerek yenilendi. Aynı çalışmalar çerçevesinde, havagazı fabrikasının simgesi durumundaki dev bacanın içi temizlendi ve güçlendirme yapıldı. İZMİR HAVAGAZI FABRİKASI'NIN TARİHİ Fransız "Laidloux And Sons" şirketi tarafından inşaatına 1862 yılında başlanan fabrika, 1902'den itibaren şehrin havagazıyla aydınlatma sisteminin odak noktasını oluşturmuştu. Elektrikle aydınlatma devreye girene kadar kullanılan fabrika, İzmir'in her dönem çağdaş ve öncü olduğunun da bir göstergesi olarak anılıyor. Güçlü bir ticaret ve liman şehri olan İzmir'de sanayinin gelişmesinde çok önemli rol oynadığı bilinen fabrikanın, çok maksatlı kullanımlara uygun yeni düzenleme sonrasında en önemli cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor.

Etiketler

hava gazi fabrikasi izmir tarih 360 derece sanal tur

Görüşler (0)

Yorum Ekle