Mekan 360

TARLALAR CEYLANPINAR ŞANLIURFA

Hakkımızda

Ceylanpınar Tarım İşletmesi, 1943 yılında her yıl artan nüfusun beslenebilmesi için gerekli hububatın yetiştirilmesi amacıyla boş hazine arazilerinin işlenmesi düşüncesiyle kurulmuştur. Kuruluşun 1950 yılına kadar Zirai Kombinalara, 1984 yılına kadar Devlet Üretme Çiftlikleri (DÜÇ) ne bağlı olarak çalışmıştır. 1984 yılında çıkan 233 sayılı K.H.K. ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlanmıştır.
 
BİTKİSEL ÜRETİM
 
1- TARLA ZİRAATI: İşletmede ağırlıklı olarak kuru tarım yapılmaktadır. Gümüsu ve Beyazkule İşletme Amirliklerinde bulunan kuru tarım alanları 949 bin 053 dekar olup, bunun her yıl yaklaşık 600 bin 000 dekarında buğday ve mercimek ekilmektedir. İşletmede sulu tarım 4 ayrı birimde (Gökçayır, Habur, Akrepli ve Bayazkule) sulu ziraat yapılmaktadır. Toplam 56 bin 346 dekar sulanmaktadır. Bunun 47 bin 648 dekarı yağmurlama, 8 bin 698 dekarı da cazibe sulama yöntemleri ile sulanmaktadır. 138 adet derin kuyu ve 4 adet terfi pompasından elde edilen toplam su varlığı 16 bin 250 lt/sn'dir.
 
2- BAHÇE KÜLTÜRLERİ: İşletme çevreye örnek ve önder olmak amacıyla özellikle Antepfıstığı plantasyonları tesis etmiştir. Yetiştirdiği çöğür ve aşı kalemleri ile bölge çiftçisine büyük hizmetler yapmaktadır. Bahçe Şubesi toplam 46 bin 386 dekar sahada çalışmalarını sürdürmektedir.
 
3- TOHUM HAZIRLAMA VE DAğITIMI: İşletmede 3 adet sabit selektör ve 1 adet pamuk Sawgın tesisi mevcuttur. Selektörlerin toplam kapasitesi 30 ton/saattir. Üretilen yüksek döl kademesindeki buğdaylar buralarda elenip ilaçlanarak çiftçisini tohumluk ihtiyacı karşılanmaktadır. Aynı şekilde işletmede üretilen kütlü pamuklar 3 ton/saat kapasiteli sawgın tesisinde çiğitlerinden ayrılıp elyaf hale getirilip tohumluk çiğitler Çukurova ve bölge çiftçisine dağıtılmaktadır.

Etiketler

ceylanpınar tarla tarım bahçe şanlıurfa urfa hububat ziraat tohum 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Görüşler ()

Yorum Ekle