Mekan 360

TERMESSOS ÖRENYERİ

Hakkımızda

Termessos Pisidia Bölgesi'nin "Milyas" olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün "Güllük" adını taşıyan Solymos Dağı'nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Antalya-Korkuteli karayolunun 24. km'den sola tırmanan özel yolla, Güllük Dağı'ndaki kalıntılara ulaşılabilir.
Şehrin tarih sahnesine çıkışı Büyük İskender'in M.Ö. 333'te kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur. İskender'in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alınmıştır. M.Ö. 189 yılında komşu şehir İsinda'yı zapteden Termessos'lular İsinda halkının şikayeti üzerine Anadolu'daki Roma kuvvetleri komutanı Manlius Vulso tarafından cezalandırılmışlardır. Büyük ihtimalle aynı tarihlerde Termessos ile Likya Birliği arasında bir savaş da söz konusuydu. M.Ö. 71'de Roma ile arasında "dostluk ve ittifak" bulunan Termessos'un işlerinde bağımsız olduğu ve kendi kanunlarını kendileri yapacakları konusu da Roma senatosunca kabul ve tasdik edilmiştir. M.Ö. 36'dan 25'e kadar Galatia'lı Amyntas'ın Pisidya'nın diğer kentleriyle Termessos'u da yönettiği bilinmektedir.

Şehrin kalıntıları, Antalya-Korkuteli karayolu üzerindeki Yenicekahve yakınında bulunan Hellenistik Devir suru ile başlar ve Güllük Dağı'nın zirvesine kadar devam eder. Otoparktan sonra şehre tırmanan patika takip edildiğinde, sağ yanda İmparator Hadrian Devrinde yapılmış İon düzenindeki tapınağın basamak ve anıtsal girişine rastlanır. Aşağı şehir surları ve su kaynağının bulunduğu alandan güneye doğru tırmanmaya devam edilirse, solda yer yer birinci katı ayakta kalmış Gymnasium'a ulaşılır. Birçok oda ve salondan oluşan yapının güneybatısında, arkalarında dükkânlar bulunan sütunlu cadde yer alır. Hemen yakınında kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar hala görülebilir.

Düzlüğe çıkıldığında, orman gözetleme noktasına giden patikanın solunda şehrin birçok resmi yapısının bulunduğu alana ulaşılmış olur. Düzlükteki ilk kalıntı agoraya aittir. Batısındaki portiko veya stoa, II. Attalos zamanında (M.Ö. 159–138) inşa edilmiş olup Dor düzenindedir.

Agoranın doğusunda, yamaca yaslanmış olan ve Antalya Körfezi'ni görebilen konumdaki tiyatro yer alır. Tiyatronun yaklaşık 100 m güneybatısında çatı yüksekliğine kadar ayakta duran meclis binası bulunmaktadır. Agoranın doğusundaki düzlükte ise birbirine geçişli 5 adet sarnıç, derinlik ve genişlik açısından benzersizdir. Şehrin güneybatısında, "Kurucunun Evi" olarak adlandırılan Roma tipinde fevkalade güzel bir villanın kalıntıları yer almaktadır. Cephe duvarı Dor düzeninde olan ve 6 m. yüksekliğe erişen yapı, kapısının sol tarafındaki kitabeden dolayı 'Kurucunun Evi" adını almıştır. Termessos, çok sayıda tapınağa ve çok geniş mezarlık alanlarına sahiptir. Mezarlarının çeşitliliği ve bezemeleri oldukça zengindir. Bunlardan Büyük İskender döneminin önemli komutanlarından Alketas'ın mezarı (M.Ö. 319) ve diğerleri şehir tarihine ışık tutmaları açısından da önemlidir. Anıtsal mezarların yanında çok sayıda savaşçılıklarını betimleyen kalkan motifli lahit, mezarlık alanında oldukça geniş bir yer kaplar. Antalya Müzesi'nde Termessos'a ait en ilginç eser "Lahitler Salonu"nda sergilenen "Köpek Lahdi"dir. Stefanos adlı köpeğe sahibesi tarafından yazılmış şiirsel kitabe benzersiz olmasıyla ayrı bir önem taşır.

Etiketler

tiyatro antik roma büyük iskender tarihi kalıntılar

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Joel Isaac

An unbelievable ancient city! You could explore this place for a week and not see everything. I’ve been all over Turkey and this is still my favorite city. The hike may be a little bit difficult for some but for me this is much more adventurous than the heavily touristy places.

5 yıl önce

Evgeniya Yüksel

A splendid getaway not far from the city. Especially beautiful and pleasant to roam about in autumn and winter months. Has a lot of picturesque ruins and provides magical views of the valley. P.S. A lot of climbing and ascending may be involved.

5 yıl önce

Joshua Grant

Absolutely fantastic. The best few hours or this trip. Not crowded. Not too difficult to reach, but a stunning journey into the past in an abandoned mountain city from 334BC. If you're anywhere near here, go.

5 yıl önce

Lizzie K

I thoroughly enjoyed visiting Termessos, the city is located in a stunning area. Looking at the ruins is just mind blowing! Definitely get a guide as they will point out things and areas you wouldn’t notice on your own. We rented a car and drove there on our own which (don’t fear the serpentine it’s not that bad) is cheaper and nicer than taking a bus tour. We found a very nice guide who gifted us with the tastiest pomegranate and gave a very lively tour even though he had trouble speaking in English. When windy it’s quite chilly so bring a coat.

5 yıl önce

Kirill

Very highly recommended! The ruins are quite well preserved, the views are spectacular.

5 yıl önce

Yorum Ekle