Mekan 360

YENİ HALİL-ÜR RAHMAN CAMİİ ŞANLIURFA

Hakkımızda

Eski bir kilise kalıntısı üzerine 1211 yılında Eyyubiler tarafından inşa edilmiştir.1810 yılında harap bir durumda olan camiye temelden başlanarak büyük değişiklikler yapılmıştır. Halk arasında "Döşeme Camii" ve "Makam Camii" olarak adlandırılan bu camiden Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde "İbrahim Halil Tekkesi" olarak bahseder. Minarenin yatay kuşakları üzerindeki süslemeler ve üst kısımda yer alan akantus (Kenger) yapraklı sütun başlıkları Bizans devri süsleme özelliklerini yansıtır.

Etiketler

yeni halilür rahman camii dini mekanlar ibadethaneleri şanlıurfa 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

İdris Akgün

Rahmani....

5 yıl önce

Cem AKDAĞ

6. yüzyılda kilise olarak inşaa edilmiş ve 9. yüzyılda Abbasiler döneminde camiye dönüştürülmüştür. Gezilecekler listesinde olması gereken yerlerden bir tanesi.

5 yıl önce

adem yıldırım

HALİL-ÜR RAHMAN CAMİİ (DÖŞEME CAMİİ): Cami, Halil ür-Rahman Gölü’nün(Balıklıgöl) yanında yer almaktadır. Cami halk arasında “Döşeme Camisi” olarak ta isimlendirilmektedir. 504 tarihinde Rahip Urbisyus tarafından Hz. İsa Peygamber’in annesi Hz. Meryem adına bir kilise inşa ettirilmiştir. Meryem Ana Kilisesi olarak kayıtlara geçen bu kilise, Abbasi Halifesi Me’mun döneminde(813-833), camiye dönüştürülmüştür. Minare, Selahattin Eyyubi’nin Yeğeni El Melik’ül Eşref Muzafferüddin Musa tarafından 1211–1212 yıllarında onarılmıştır. Yapı, Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) döneminde restore edilmiştir. 1810 yılında yapı kapsamlı bir onarım görmüştür. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bu camiden “İbrahim Halil Tekkesi” olarak bahsetmektedir.

5 yıl önce

ömer kalfa

Diğer adıyla Rızvaniye camisi. Balıklıgölün hemen yanındaki cami. Aynı zamanda bir medrese. Büyük bir kompleks. O taraflardaysanız balıklıgöl ve bu camiye uğramadan geçmeyin.

5 yıl önce

ercument yildirim

Urfa’ya gitmişken bu güzelim yeri görmemek olmaz

5 yıl önce

Yorum Ekle