Mekan 360

ZEUS ALTARI

Görüntülenme - 9177 Yorum Ekle

Hakkımızda

Adatepe Çanakkale İl Merkezine 105 km, İlçesi olan Ayvacık'a 35 km.uzaklıkta Edremit Körfezi İda dağları yamacında olup,son sayıma göre de tüm nüfusu 427 kişidir. Köy sahilden karayolu ile 4 km.yukarıda,Zeus Altarı'nın bulunduğu tepe'nin ardında çam ve zeytin ağaçları ile çevrilidir. Sahilden bakıldığında görülmez. Bu bölgedeki köyler korsan saldırılarından korunmak için tepelerde kurulmuşturlar. Ancak diğer köyler sahilden görülebilirler. Tehlike kalktıktan sonra sahilde yerleşimler başlamış, Adatepe'nin liman ve gümrük yeri olan Küçükkuyu gelişmiş,Adatepe'nin sahil kesimlerini bünyesine katarak Belediyesi olan bir belde haline gelmiştir. Köyün kuzeyde orman sınırındaki kesiminde de Yörükler tarafından ayrı bir mahalle kurulmuş,bu mahallenin nüfusu çoğalmış ve muhtar burada oturanlar tarafından seçilmektedir. Çanakkale ilinde arazisi en büyük olan köydür.Adatepe Türkiye'de eskiden Kanalizasyon tertibatı olan ender köylerden biridir. Köyün iç yolları ile sahile inen 4 km. uzunluğundaki yol zamanında taş kaplama ile döşenmişti. Eskiden bu kadar gelişmiş bir köyken, yol ancak 1999 senesinde asfalt kaplanmıştır. Eskiden 500 hane olduğu söylenen köyde hamam, fırın, kahvehane,meyhane,kunduracı, berber, zeytinyağı fabrikaları gibi tüm esnafın bulunduğu köyde bugün bir bakkal bile yoktur.Kalıntıları durmaktadır. Köy SIT alanı ilan edildikten sonra,büyükşehirlerde oturan entellektüel kesim tarafından ilgi görmüş,eski binalar satın alınarak restore edilmeye başlanmıştır. Yardımlaşma ile köy temizliği yapılmaktadır.Sokaklara çöp bidonları koyularak,çöplerin etrafa atılması önlenmekte,ayrıca düzenli olarak sokakların temizliği yaptırılmaktadır.

Etiketler

zeus hira tarih tapınak doğa huzur ormanlık-alan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Umur Güneysu

This is the place where ancient Greeks are sacrificing their animals to their god Zeus. Absolutely Fantastic! Fresh air, mountain, forest, seaview and history all together!

5 yıl önce

Halil Cem Burnaz

Majestic, don't give up until you reach the top!

5 yıl önce

E. Zeybekoğlu

A wonderful, awesome spot overlooking the Edremit Bay.

5 yıl önce

Mümin Varıcı

This place has a good sight of the city. You can watch the sun set from there

5 yıl önce

Güvenç Ahmetoğlu

The view is breathtaking, you can see the gulf of Edremit, Ayvalık, the Island of Cunda and also the island of Midilli together from this altar. It is especially magnificent at sunset.

5 yıl önce

Yorum Ekle