Mekan 360

ZİYA GÖKALP MÜZESİ DİYARBAKIR

Hakkımızda

Diyarbakır’ın yetiştirdiği fikir adamı Ziya GÖKALP’ın doğduğu bu ev de 1953 yılında Bakanlığımız tarafından alınarak 1956 yılında Müze olarak teşhire açılmıştır. Burada da Ziya GÖKALP’e ait özel eşyaların yanı sıra etnografik malzemeler de sergilenmektedir.

Ünlü sosyolog, şair ve yazar Ziya Gökalp’ın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği  Ev, Melik Ahmet Caddesi, Gökalp Sokak'ta yer alır. 19. Yüzyılda inşa edilmiş Diyarbakır sivil mimari örneklerinin en güzel eserlerdendir. Diyarbakır yapılarına göre farklı özellikler arz eden bu ev merkezi avlu etrafında sıralanmış 3 kanattan oluşmaktadır. Bu kanatlar zemin+tek katlı olarak inşa edilmiştir. Diyarbakır evlerinde bulunan havuz bu evde, avlunun ortasına konulmayıp, eyvan içine yerleştirilerek farklı bir mimari düzen benimsenmiştir.  Harem ve Selamlık bölümlerden oluşmaktadır. 1824 yılında Ziya Gökalp’in ailesine intikal eden evde 1876 yılında Ziya GÖKALP doğmuştur. 23 mart 1956  tarihinde evin harem bölümü İl Özel İdaresince, selamlık bölümü ise Belediye tarafından  kamulaştırılmış, harem bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ziya Gökalp Müzesi olarak  düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

Etiketler

diyarbakır ziya gökalp tarih sosyolog şair yazar etnografik

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Bekir Ozbek

Home of famous Turkish thinker Ziya Gökalp who is one of the founding fathers of modern Turkish nationalism and official nation definition of modern Turkey.

6 yıl önce

ismail yılmaz

Speciak Museum . A Diyarbakır house about 150 Years old

8 yıl önce

sefer çelik

diyarbakır'da ücretsiz gezebileceğiniz yerlerden degil maalesef. 2019 giriş ücreti 6 tl idi. ögretmenlere ve müzekarta ücretsiz. ziya gökalp'in dogdugu ve kısa sürede yaşadığı evdir.

5 yıl önce

sevdenur kahraman

Diyarbakır ın güzel müzelerinden biri ama az tanınıyor,ziyaretçisi az.Giriş 6 tl.Ziya Gökalp in doğduğu ev müzeye dönüştürülmüş.Sevenleri mutlaka ziyaret etmeli

5 yıl önce

yunus emre rona

Çok tarih var bu memlekette biride bu olsa gerek

5 yıl önce

Yorum Ekle