Mekan 360

2.MURAT TÜRBESİ

Görüntülenme - 11897 Yorum Ekle

Hakkımızda

Muradiye Türbelerinin bulunduğu bahçe içerisinde yer alan türbe, II.Murat'ın 1451 yılında Edirne de vefatı üzerine vasiyetine uygun olarak,oğlu Fatih Suktan Mehmet ( II.Mehmet)tarafından yaptırılmıştır. II.Murat vasiyetinde; 1443 yılında ölen oğlu Alaaddin'in yakınına yalnızca kendisinin gömülmesine ve Allah'ın rahmetinin üzerine yağması için toprağa gömülerek üzerinin açık bırakılmasını arzu etmiştir. Vasiyetine uygun olarak türbenin üzeri açık bırakılmış ve tam bu açıklığın altında bulunan sade mermer lahdin üzeri toprakla örtülmüştür. Yapı iki sıra tuğla, bir sıra moloz taş dizisiyle inşa edilmiştir. Kare palanlı olan yapının orta bölümününde, dört adet Bizans dönemine ait sütün başlıklarının bulunduğu kasnak üzerine oturtulmuş bir kubbe ve bu kubbeyi çevreleyen tonozlu bir galeri yer almaktadır.
II.Murat türbesinin doğusunda bulunan pencere klapı haline getirilerel sonradan yeni bir yapı ilave edilmiştir. Burada da Sultan II.Murat'ın oğlu Alaaddin, Orhan,Sultan Murat'ın Amasya'da Mutassarıf iken M.1442 yılında ölen oğlu Şehzade Ahmet, II.Murat'ın kızı Şehzade Hatun'un sandukaları bulunmaktadır. Yapıda ahşap işçiliğin güzel örneklerinden biri olan kapı kanatları ve giriş kapısı üzerinde yer alan kalem işi süslemeli saçak, eşi az bulunan güzelliktedir.

Etiketler

bursa 2.murat türbesi

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Felix Siauw

Simplest of all Ottoman Sultans

6 yıl önce

MEHMET GEZGİN

Muradiye Türbelerinin bulunduğu bahçede yer alan türbenin kapısı üzerinde bulunan kitabede II. Murad’ın 1451 yılında ölümü üzerine vasiyetine uygun olarak oğlu Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Türbe iki sıra tuğla bir sıra moloz taş dizisi ile inşa edilmiştir. II. Murad’ın vasiyeti üzerine türbenin kubbesinin üzeri açık bırakılmış bu açıklığın altında bulunan mermer lahit’in üzeri toprakla örtülmüştür. Türbede başka mezar bulunmamaktadır. II. Murad Türbesinin doğusunda bulunun pencere kapıya dönüştürülerek bu kısma yeni bir yapı ilave edilmiştir. Kubbeyle örtülü olan bu mekanda II. Murad’ın oğlu Alaaddin, Şehzade Ahmet, Orhan ve kızı Şehzade Hatun‘un sandukaları bulunmaktadır.

5 yıl önce

Harun Binici

Muradiye camii içerisinde yer alan külliye ile medresede bulunan türbe

5 yıl önce

Muhammed Hamza ALTINTAŞ

2. Murad ile birlikte Osmanlı Hanedanına ait birçok padişah kardeşi eşi çocuklarının da kabri mevcut.

5 yıl önce

saleh ابو ريان

مجمع مرادية، وهو مجمع يحتوي على جامع ومدرسة وحديقة واضرحة ومطبخ لاطعام الفقراء وحمام تركي امر ببناءه مراد الثاني ومن هنا جاءت التسمية. المدرسة مهجورة وهي قيد الترميم حاليا. المطعم او المطبخ تم تحويله الى مطعم ملكية خاصة مع المحافظة على طابع المبنى الاثري. الحمام التركي مقفل وتم تحويله الى مبنى يتعدق بمرضى السرطان. الجامع تم ترميمه واستمر العمل فيه قرابة السنتين. الاضرحة الموجودة تزيد على عشرة اضرحة اهمها ضريح السلطان مراد الثاني ابو محمد الفاتح ويتميز ضريحة بالبساطة وعدم وجود غطاء على القبر نفسه وكان هذا بطلب من السلطان مراد نفسه، ويوجد ايضا ضريح شاه زادة مصطفى ابن السلطان سليمان القانوني الذي كثرت حوله الاقاويل.

5 yıl önce

Yorum Ekle