Mekan 360

ALİ ÇAVUŞ KABRİ VAN (BEDİÜZZAMAN TALEBESİ)

Görüntülenme - 3847 Yorum Ekle

Hakkımızda

1891 yılında Çoravanis'te doğar. Van'ın Çatak kazasından üç nesil önce gelip Çoravanis köyüne yerleşen bir aileye mensuptur. Babası Hamid, annesi Nigar Hanım'dır. Dedesinin ismi Mustafa'dır. Hamid Efendi'nin yedi tane kız, iki tane erkek çocuğu dünyaya gelir.
Ali Çavuş, en büyük oğludur. Kızlardan Sultan, çok dindar ve saliha kadındır. Üstad, yalnız onun ekmeğini yer ve ona dua eder.
Ali Çavuş'un babası Hamid Efendi, yarısı Ermeni, yarısı Müslüman olan köylerinde muhtarlık yapar. Son derece dürüst ve güvenilir biri olduğundan herks emanetlerini getirip kendisine teslim eder. Ermeni çeteleri bir defasında Ali Çavuş'u kıstırırlar. İçlerinden biri onu tanır, ''Aman o, Muhtar Hamid'in oğludur, ona ilişmeyin!'' der, bunun üzerine kendisini serbest bırakırlar. Hamid Efendi, muhacirlik sırasında Gevaş'ta hayatını kaybeder, kabri üzerine bir kümbet yapılır.
Ali Çavuş, Üstadın Van'dan sürgün edilmesinden sonra 40 küsur yaşlarında Meryem Hanım'la evlenir. Bu evlilikten üç kız, dört erkek çocuğu dünyaya gelir. Bunlar yaş sırasına göre, Niyazi, Nezihe, Behiye, Feyzi, Mukaddes, Zeki ve İkram'dır.
12 Aralık 1965 Çarşamba günü Hakk'ın rahmetine kavuşan Ali Çavuş'un kabri Çoravanis'tedir. Vefat edeceği gece hastalığı ağırlaşıncaduvarda asılı duran Üstad'ın resmini oğlu Feyzi'ye göstererek ''Korkma! Ne korkuyorsun? Bana Söz verdi. Nerede olursaolsun gelecek!'' dedikten sonra ruhunu teslim eder.
Ali Çavuş vefat ettikten sonra çocukları öksüz kalır ve bütün ruh ucanlarıyla baba dostları Molla Hamid'e bağlanır, hürmet ederler. EşiMeryem Hanım, kendisinden otuz yedi yıl sonra 2002'de vefat etmiştir.

Etiketler

kabristan mezar türbe hz said nursi

Görüşler ()

Yorum Ekle