Mekan 360

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ABİDESİ

Hakkımızda

Yarbay Hasan Bey Şehitliğini ziyaretimizden sonra yola devam ediyoruz, karşımıza 41.7 metrelik boyu ile her Türk’ün görmek için can attığı ve Çanakkale’nin en meşhur anıtı Çanakkale Şehitler abidesi çıkıyor. Hisarlık tepe üzerine 253.000 Türk askeri anısına yapılan anıtımızın Projesi yüksek mühendisler Doğan Erginbaş İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından hazırlanmış ve yapımına 19 Nisan 1954’te başlanmıştır. Bazı nedenlerden dolayı yapımı duran anıt Milliyet gazetesinin açmış olduğu kampanya ile yeterli para toplanınca   20 Ağustos 1960 yılında bitirilir ve ziyarete açılır.
Dört sütun üzerine oturtulan abide milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir. Aynı zamanda abidenin altında birde müze bulunmaktadır. Çanakkale şehitler abidesi milletimizden toplanan 2.386.251 liralık bağış ile inşa edilerek Türk Milletinin şehitlerine armağanı olmuştur.
Abidenin dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmaktadır. Ayrıca anıt içinde ki 25 m.lik bronz bayrak direği Amerika’da yaşayan soydaşımız Nazmi Celal tarafından hediye edilmiştir.
Aynı bayrak direğinden Anıtkabir’de de bir adet bulunmaktadır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilerek son şeklini almıştır. Anıtın bulunduğu bölge 25 Nisan 1915 günü İngilizler tarafından işgal edilmişse de 27 Nisan da yarıma adaya ayak basan Fransızlara bırakılmıştır.

Etiketler

çanakkale şehitlik abide eceabat tarih

Görüşler (0)

Yorum Ekle