Mekan 360

ÇATALCA DAĞYENİCE KÖYÜ

Görüntülenme - 6011 Yorum Ekle

Hakkımızda


İlçeye 18 Kilometre uzaklıkta bulunan köye Gökçe ali, Subaşı, Oklalı, Kestanelik, Çanakça Yerleşimleri geçilerek tamamı asfalt olan Karacaköy - Yalıköy yolu

köyün tam ortasından geçmektedir.

250 Hane bulunan yerleşimin evleri tek kat bahçeli olmasına karşın, Dört kata kadar yükseklikte olanları da mevcut. Evlerinin % 5 Ahşap % 15 Yığma % 80 Betonarme yapılardan oluşmaktadır

Köyde de su an yaşayan halkının Ataları , Osmanlı ordularının 1402 Ankara savaşlarından sonra , İkinci sefer Trakya topraklarına gelip Zapt ettikten sonra, 1480 li yıllarda Sivas Civarlarında yaşayan Türkmen aileleri buraya getirip yerleştirilmiş. Bu yerleşim, İlçenin eski Osmanlı yerleşim yerlerinden biridir.

Köy arazisi Büyük bir Çanak biçimindedir. Ve Yerleşim bu çanağın doğu - batı yönünde eğimli bir arazi üzerine dar uzun bir şekilde kurulmuştur. Köyün tam ortasından geçen Karacaköy - Yalıköy 'e giden asfalt yol, yerleşimi ikiye böler.

Her sokağında kanalizasyonu mevcut. Her evinde Elektrik var İsteyen kimseler Telefon hizmetinden yararlanmış. Köy Kotu : 0212 741 - - - - dir.

Yerleşimde İlk öğretim Beşinci sınıfa kadar Eğitim yapılmakta 6-7-8 sınıflar Taşımalı eğitimle Kestanelik köyünde gitmektedir. Eskiden yapılmış Okul ve lojmanları mevcut.

Sağlıkla ilgili eskiden yapılmış bir sağlık evi mevcut ama vasıtanın bollaşması Kestanelik ve İlçe yakın olduğu için kapatılmış. Görev yapmıyor.

İçme ve kullanma suyu Köy Hizmetleri tarafından yerleşimin iki kilometre Batı yönünde bulunan Üç kaynak suyu drenaj yapılarak Kaptaja alınmış, buradan da cazibeli olarak Köyün üst kısmına yapılmış 50 Tonluk Gömme depoya akıtılmakta.

Depolanan su gene Cazibeli olarak P.V.C. boru kapalı şebeke sistemi ile köyün her evine ulaşmaktadır. Suyu az kireçli, içimi güzeldir. Ayazması yok.

Yerleşimdeki eski camisi eski olduğundan yıkılarak, Çatılı olarak yenilenmiş, fakat 183 yıllık olduğu tahmin edilen ilk kuruluşundaki, Küfeki taşından yapılmış Minaresine dokunulmamış, beş vakitte hizmet veriyor. Tarihi eser olarak ta gösteriliyor. Girişindeki büyük Mezarlığı kuruluşundan beri hizmet veriyor. Etrafı İşlemeli betondan yapılmış plakalı duvarla çevrili oldukça bakımlı. Türbesi bulunmuyor.

Köyün içinden Karanlık dere ve Kanarya diye adlandırılan, yazları kuruyan dereler geçmekte balık yaşamıyor. Yarı ormanlık olduğundan yol boylarında piknik yapılacak yerleri mevcut, yerleşimde otel yok kalmak isteyenler evlerde misafir ediliyor.

Yerleşim de iki bakkal, bir lokanta mevcut, Fırını yok Ekmek ihtiyacını bakkallar Kestanelik köyündeki fırınlardan temin ederek satıyor.

Ayrıca Ev hanımlarının evlerde mayalayıp yoğurduğu ekmek hamurunu evlerin bahçelerinde yaptıkları fırıncıklarda pişirerek de temin ediyorlar ve bu yolla ekmek temini çoğunlukta. Hatta evlerde pişirilen bu ekmekler ile evlerde yapılmış Turşu, Tarhana , Erişte, Yetiştirilmiş Bal ve sebzeler Cumartesi, Pazar ve Tatil günlerinde yol boyuna tezgah kurularak pikniğe gidenlere satılarak da gelir temin edilmektedir.

Yerleşimde oto tamircisi yok, ama Demirci ve Kaynakçı Dükkanları mevcut.

Spor Tesisi olarak bir Futbol sahası, Kulüp binası, Kırmızı - Beyaz renklerde forma ile mücadele eden bir futbol takımı mevcut. Yerleşim alanında Fabrika, Tesis, Maden kuruluşları yok.

Yaşayan halkının genel mesleği Çiftçilik, Hayvancılık ile Orman ürünlerini değerlendirmek olmasına karşılık yeni nesil bunları benimsemiyor, daha ziyade ilçe ve çevresinde kurulmuş olan Fabrika ve tesislerde çalışmayı tercih ediyor.

Tarım ürünü olarak Buğday, Arpa, Yulaf, At çiçeği yetiştirilip kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra fazlasını satarak ticareti yapılabiliyor. Tavukçuluk, Meyvecilik kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıyor. Köyün Tarım yapılan arazi durumu engebeli ve eğimlidir

Hayvancılıkta ise İyi cins Süt İneği Modern olarak beslenip, Elde edilen Sütünün ticareti yapılıyor. İşemek için yapılmış tesisleri yok Tüccarlara veriliyor.

Köyde evlenme adetleri, Genelde görücü usulü veya kızla erkeğin anlaşması sonucu Aileler arası gidip tanışıp, şart konuşma ve kız isteme adetleri uygulanır. Nişanlılık devresinde Aileler hazırlık yapar. Çeyiz alma ve Düğün öncesi Kına gecesi adetleri mutlak uygulanır.

Önce Dini, sonra Resmi nikah törenleri yapılır. Düğünler eskiden köy evlerinin bahçelerinde yemekli yapılırken günümüzde salon düğünlerine geçilmiştir. Damat Tıraşı , Gelinlik , Damatlık elbise muhakkak uygulanır.

Köyde tarihi eser olarak eski yapılmış taş minare gösteriliyor. Unutulmayan bir anı ise 1991 senesinde hızlı yağan bir yağmurla gelen sel köy meydanını tamamını su basmış ve bayağı hasara sebep olmuş

Yerleşimden Tahsil veya işleri icabı On kadar ailenin ayrılmasına karşın, Köyden yer alıp Villa veya çiftlik yaparak yerleşen, On beş kadar aile ilave olmuştur.

Yerleşimin Komşu köyleri Akalan, Kalfa köy, Yazlık, Çanakça köyleridir.

Etiketler

dağyenice köyü istanbulda köy yolları dağyenice köyüne nasıl gidilir çatalca köleri istanbul merkez köyleri

Fotoğraflar

Görüşler (0)

Yorum Ekle