Mekan 360

ÇATALCA MİMAR SİNAN ESERİ FERHAT PAŞA CAMİİ

Görüntülenme - 5893 Yorum Ekle

Hakkımızda

16. yüzyıl sonunda Osmanlı sadrazamlarından Ferhat Paşa, Mimar Sinan’a, cami, sıbyan mektebi ve çeşmeden oluşan bir külliye inşa ettirmiştir. Cami kapısı ve çeşme üzerinde yer alan kitabelerde külliyenin inşa tarihi 1597–98 olarak görülmektedir. Balkan Savaşları sırasında büyük ölçüde tahrip olan yapı sonradan onarılmış, 1990’lardan sonra ise kalem işleri yenilenmiştir.
Klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan camii, kare planlı ve merkezi kubbelidir. İki sıralı pencere düzenine sahip olan yapının alt sıra pencereleri dikdörtgen söveli ve hafifletme kemerli; üst sıra pencereleri ise sivri kemerli ve alçı dışlıklıdır. Yapının girişi önünde iki revaklı bir cemaat yeri bulunmaktadır. Dış revak saçak ile örtülü olup, son dönemde camekan ile kapatılmıştır. Üç birimli olan iç revak ise, dört sütunun taşıdığı kemerli bir düzenlemeye sahip olup,kubbelerle örtülüdür. Yapının kesme taş minaresi kuzeybatı köşede yer almaktadır. Çokgen gövdeli olan minarenin şerefe altı mukarnaslı; külah altı ise firuze rengi çini bezemelidir.
Caminin inşa edildiği teras duvarının bir köşesine kesme taş çeşme, diğerine önünde kapalı bir sundurma bulunan, tek kubbeli sıbyan mektebi inşa edilmiştir. Yapı, bazı araştırmacılar tarafından kütüphane olarak tanımlanmıştır. Cami ile sıbyan mektebi arasında kalan alanda ise çoğunlukla 18.-19. Yüzyıllara tarihlenen içlerinde Kırım Hanları ve ailelerinin de medfun bulunduğu bir hazire mevcuttur.

Etiketler

ferhat paşa camii çatalca camiiler istanbul mimar sinan istanbul tarihi eserler istanbulun meşhur camiileri çatalca yol tarifi

Görüşler ()

Yorum Ekle