Mekan 360

EMBERKATION PIER CEMETERY ÇANAKKALE

Hakkımızda

Anzak koyunun kuzeyinde Anafartalar’a giden yol üzerinde bulunan mezarlık müttefiklerin Kuzey-Okyanus sahili (North-Ocean Beach) adını verdikleri sahilin başlangıcında bulunmaktadır. Mezarlık adını iskele (pier) ve gemiye binme işlemi (embarkation) sözcüklerinden almıştır. Adının bu sözcüklerden oluşmasının sebebi ise mezarlığın bugün bulunduğu yerde savaş sırasında bir iskele kurulmuş olmasındandır.
İskele; 1915 Ağustosunun ilk günlerinde sarı bayır sırtında yaralanan müttefik askerlerini Bozcaada ve Gökçeada’da bulunan hastanelere taşımak amacıyla kurulmuştu. Fakat iskele bu amaçla sadece 2 gün kullanılabilmiş, Türk topçusu başarılı atışları ile iskelenin kullanımına izin vermemiştir. Mezarlık mütarekeden sonra civardaki 5 orijinal, küçük mezarlığın birleştirilmesiyle (Çaylak derede bulunan 2 mezarlık, sarı bayır sırtındaki 1 mezarlık ve Yüksek sırtta izole edilerek korunan 2 mezarlık) oluşturulmuştur.
Mezarlıkta genelde Avustralya piyade ve süvari alaylarına mensup –özellikle 10. Light Horse Regiment-  askerler yatmaktadır. Mezarlıkta 93 İngiliz, 64 Yeni Zelanda ve 125 Avustralya askeri yatarken; 662 de kimliği belirsiz asker yatmaktadır.İskelenin kullanımına yalnız 2 gün izin veren ve bunu iskelede taşınan yaralılara zarar veremeyip, saygısızlık etmeden başaran Türk topçusu; bu bakımdan eşsiz bir örnek teşkil etmektedir.

Etiketler

emberkationpier cemetery çanakkale eceabat mezarlık şehitlik tarih

Fotoğraflar

Görüşler (2)

Harun Mindiloğlu

çok acaip bakımlı bi yer!!!

8 yıl önce

Celal Bayar

5 yıl önce

Yorum Ekle