Mekan 360

ETNOGRAFYA MÜZESİ ADANA

Hakkımızda

Adana Etnografya Müzesi, il merkezinde, Kuruköprü mevkiindeki 1845 yılında yapılmış ve terkedilmiş kilise binası 1924 yılından sonra müze olarak düzenlenmiştir. 1972 yılında eserlerin yeni müze binasına taşınmasının ardından kilise restore edilmiş, 1983 yılında ise Etnografya Müzesi'ne dönüştürülmüştür.


Adana Etnografya Müzesi Taş Eserler :

Bahçede kufi, sülüs ve nesih hatla yazılmış kitabe ve mezar taşları teşhir edilmektedir.  Güney ve kuzey kısımda sade, sikke başlıklı, mecidiye tipi, kavuklu, fes ve barok başlıklı, 17. yy.dan kalma Osmanlı kadın ve erkek mezar taşları yer almaktadır. Bunlar arasında yörenin ileri gelenlerinden Adana Valisi Süleyman Paşazade Ahmet Paşa, Karaisalı Kaymakamı Hasan Fevzi Bey, Adana Askerî Alaybeyi Miratizade İbrahim Bey, Adana Defterdarı Sofyalı Mustafa Bey, Orman Başmüfettişi Akif Efendi'ninkiler de vardır.

Batı kısmında Türk-İslam eserlerine ait kitabeler sergilenmektedir. Bunlar arasında Misis Hanı, Adana Vilayet Konağı, Bahripaşa Çeşmesi, Taşköprü ve Misis Köprüsü tamir kitabeleriyle Osmanlı devlet arması da bulunmaktadır.


Adana Etnografya Müzesi Etnografik Eserler:

    1 No.lu vitrin: Ham deri çarık, zemzem takımı, bakır kahve ibriği, ahşap kahve değirmenleri, mangal, hedik, ellik, körük, kirkit, keserler, gelin takunyası, güneş ölçme aleti.
    2 No.lu vitrin: Ney, kaval, aşiret zurnaları.
    3 No.lu vitrin: Altın küpe, kolye ve bilezikler.
    4 No.lu vitrin: Gümüş kemerler ve kemer tokaları.
    5 No.lu vitrin: Gümüş hamaylı kolyeler ve tespihler.
    6 No.lu vitrin: Gümüş halhal, yüzük, tepelik ve bilezik, ağızlık, sürmedan, köstekli saat.
    7 No.lu vitrin: Yaylı kabak kemane, yaylı tanbur, kemençe.
    8 No.lu duvar vitrini: Kılıç ve kalkan.
    9 No.lu vitrin: Cepken, sırma işlemeli kadın giysisi, manken üzerinde simle dokunmuş kadın kıyafeti.
    10 No.lu vitrin: Manken üzerinde iki adet bindallı ve cepken.

Adana Etnografya Müzesi'nde toplam 2775 adet etnografik eser bulunmaktadır.

Etiketler

etnografya muze sergi tanitim eser tarih kultur 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Görüşler (0)

Yorum Ekle