Mekan 360

HACI ADİL BEY ÇEŞMESİ

Görüntülenme - 4602 Yorum Ekle

Hakkımızda

Edirne Meriç Köprüsü'nün bitiminde, Karaağaç yolunun başında bulunan bu çeşmeyi Edirne Valisi Hacı Adil Bey 1904 yılında yaptırmıştır. Baok üsluptaki çeşmenin projesini Edirne Evkaf Müdürü Sadrettin Bey ile Dr. Rıfat Osman çizmiştir. Çeşme üzerinde Üsküdarlı Şair Alaaddin'e ait bir beyit bulunuyordu. Ancak bu beyit Karağaç'ın Yunan işgali sırasında yerinden sökülmüştür.
Çeşme üç kademe üzerinde kesme taş ve mermerden dört köşeli olarak yapılmıştır. Batı ve doğu yönündeki sivri kemerli cepheleri rumi ve palmetlerle süslenmiştir. Diğer cepheler sade bezemesiz mermerdir. Çeşmenin dört cephesinde de kitabeler vardır. Çeşmenin üzeri geniş ahşap bir saçakla örtülüdfür. Edirne Belediyesi tarafından 2000 yılında onarılmıştır.

Etiketler

edirne hacı adil bey çeşmesi

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Yasin Tümüç

Gezilebilinir bir yer açıkcası :)

5 yıl önce

Kadir Yükselci

Köprüyü geçtikten sonra Karaağaç yolunun hemen başında bulunuyor bu tarihi çeşme. Biraz bakımsız, muslukları yok. Su aksaydı daha güzel olurdu, burada hayat bulurdu. Kendi halinde terkedilmiş bir görüntüsü var ama yine de tarihi heyetiyle görülmeye değer.

5 yıl önce

İbrahim Yavuz

Edirnede tunca ve meric koprusunu gecince karsina bu guzel cesme cikiyor. Bu cesme serixi tamamliyor. fotograf cekmeyi tesvik ediyor. Ilerisindeki sehit hasan riza heykeli ile seri karaagaca dogru devam ediyor. Bu cesmeyi 1904 yilinda donemin valisi tarafindan yaptirilmis ve isminide oradan aliyor. Bu tur cesmeler hep istanbulda ve karzpostallarda degil, buradada var dedittiriyor

6 yıl önce

Kosowalı

edirnenin her yerine 5 yıldız konulabilir bu kadar net ama yinede biraz daha fazla özen gösterilmeli ve tanıtımının biraz daha iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum

6 yıl önce

Şevket Köksalan

Edirne Meriç Köprüsü’nün bitiminde, Karaağaç yolunun başında bulunan bu çeşmeyi Edirne Valisi Hacı Adil Bey 1904 yılında yaptırmıştır. Barok üsluptaki çeşmenin projesini Edirne Evkaf Müdürü Sadrettin Bey ile Dr.Rıfat Osman çizmiştir.

6 yıl önce

Yorum Ekle