Mekan 360

HAFSA SULTAN PARKI

Görüntülenme - 25546 Yorum Ekle

Hakkımızda

Ayşe Hafsa Sultan, Kırım Hanı Mengli Giray’ın kızı, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesidir.
Hafsa Sultan, 1480 yılında Kırım’da, Salacık Sarayı’nda doğdu. Kırım, Karadeniz’in Kuzeyinde bir yarımadadır.
Kırım Tatarları’nın anavatanıdır. 1783 yılına kadar Kırım Hanlığının hâkimiyetinde kaldı. Günümüzde, Ukrayna’ya bağlı özerk bir cumhuriyettir. Ayşe Hafsa Sultan, 14 yıl burada yaşadı. Evlendiğinde henüz 14 yaşındaydı...
Karadeniz sahillerine geldi. Yavuz Sultan Selim’e eş oldu. Selim, 17 yıl Trabzon Kenti’nde valilik yaptı.
1494 yılında Şehzade Süleyman Trabzon’da doğdu. Hafsa Sultan, oğlu Süleyman’ı çok sevdi, onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Süleyman, İlk eğitimini annesi ve ninesi Gülbahar Hatun’dan aldı. 7 yaşına gelince, tahsil için İstanbul’a, dedesi II. Beyazıt’ın yanına gönderildi.
Hafsa Sultan’ın Kamer isminde bir kızı, Salih ismini verdikleri bir oğlu daha oldu. Onlar doğumdan sonra öldü.
1509 yılında, Şehzade Süleyman Bolu Sancağı’na atandı. Amcası, Amasya Valisi Şehzade Ahmet’in itirazı üzerine, Kırım’da ki Kefe Sancak Beyliğine gönderildi.
Yavuz Sultan Selim, 1512 yılında padişah olunca oğlu Şehzade Süleyman’ı Saruhan Sancak Beyi yaptı.
Hafsa Sultan, oğlu Şehzade Süleyman’ la Manisa ’ya geldi. Manisa Sarayı’na (Saray-ı Amire) yerleşti. Yavuz Sultan Selim’in dokuz yıl süren padişahlığı döneminde Hafsa Sultan Manisa’da yaşadı.
Manisa’da cami, medrese, imaret, sıbyan mektebi yaptırdı. Hamam ve Daruşşifa’yı başlattı. Bu tesisleri işletilmesi için vakıf kurdu. Vakfın yönetimini Tac-üd-Din İbrahim’e verdi.
Hafsa Sultan, bir sonbahar günü hastalandı. Merkez Efendi, arada sırada Manisa’ya geldi.
41 çeşit bitki ve baharat karışımından bir macun hazırlandı. Ayşe Hafsa Sultan bu macunla sağlığına kavuştu. Sultan, bu macunun hastalara da verilmesini istedi.
Yavuz Sultan Selim’in vefatından sonra, Şehzade Süleyman, İstanbul’a gitti. 30 Eylül 1520 yılında padişah oldu. Annesinin ısrarı üzerine, onu da yanına aldı.
Hafsa Sultan’ın isteği ile Şeyh Sümbül Sinan Efendi’nin öğrencisi Merkez Efendiyi, 1525 yılında Manisa’ya gönderdi. Merkez Efendi kentte büyük sevgi ve itibar gördü. Şeyhinin ölümü üzerine 1529 yılında İstanbul’a döndü.
Hafsa Sultan, 19 Mart 1534 yılında, Topkapı Sarayı’nda vefat etti. Mezarı İstanbul’dadır.
Evliya Çelebi, Darüşşifa için diyor: “Sultaniye Şifası’nda tıp ilmi görülür. Fazilet ehli hekim başı vardır. Haftada iki gün ders okunur. Bütün hastalara çeşitli macunlar verilir; ilaçlar, içecekler, yiyecekler boldur.”
Hafsa Sultan, Hamam ve darüşşifanın bitişini göremedi. Manisa’da yapımı devam eden inşaatları oğlu Kanuni Sultan Süleyman tamamladı
.

Etiketler

hafsa sultan parki dinlenme alani mekan360 sanal tur virtual tour manisafx

Görüşler ()

Yorum Ekle