Mekan 360

İBRAHİM TATLISES MÜZİK MÜZESİ

Hakkımızda

2011 yılında yapımına başlanan Şanlıurfa Müzik müzesi alınan Meclis kararıyla isminin İbrahim Tatlıses Müzik müzesi olmasına karar verildi.
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesinde Şanlıurfa’lı sanatçıları müzik sevenlere daha yakından tanıtmak mümkün olduğu gibi Müzenin bir amacıda Şanlıurfa’lı sanatçıların yaptıkları eserleri arşivleyerek albümlerini ömür boyu unutulmaz kılmak.
Müzemizde günümüzde sanat hayatına devam eden sanatçıların yanı sıra vefat eden sanatçılarımızı da yakından tanımak mümkündür


Şanlıurfa Müzik Tarihi
11 bin 500 yıllık tarihi bulunan Şanlıurfa’da geçmişten günümüze 300′den fazla ses sanatçısı, besteci ve hoyratçı yetişti.
Şanlıurfa musiki tarihi hakkında köklü bir çalışma bu güne kadar yapılmamasına rağmen, sadece bir kaç kitapta, bir kaç satır halinde Şanlıurfa müziğinden bahsedilmekte. Şanlıurfalı sanatçılar, gelecekte bu konuyla ilgili yapılacak bilimsel araştırmaların Şanlıurfa musiki tarihini biraz olsun aydınlatacağı görüşünde. İnsanlık tarihiyle yaşıt olan musiki, günümüze gelinceye kadar, çeşitli değişikliklere uğrayarak gelişmeler kaydetti. Yerleşim merkezi olarak 11 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Şanlıurfa, musiki tarihi yönünden de aynı tarihlere kadar uzanan bir seyir izliyor.
Şanlıurfa’da musikiyle ilgili ilk bulgular M.Ö.’ye kadar uzanıyor. Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kantara Köyü’nde yapılan “Nevalı Çori” kazılarında bulunan, M.Ö. 7000′e ait (Neolitik Çağ/Cilali Taş Devri) bir kap parçası üzerinde dans sahnesi görüntüsü tespit edildi. Yine “Titriş” kazılarından elde edilen M.Ö. 3000 yıllarına ait (İlk Tunç Çağı) kireç taşından yapılmış, keman tipi stilize edilmiş bir insan figürü bulundu. Bahsedilen buluntular Şanlıurfa Müzesi’nde sergileniyor.
Şanlıurfalı sanatçıların bir kısmı çok meşhur olmuş ünü yurt sınırlarını aşmış, bir kısmı ise mahalli sanatçılar olarak kalmıştır. Bunların yanında müziği zevk için yapan, müzikle bir hobi olarak ilgilenen ve profesyonel bir sanatçı kadar müziği bilen, sesi çok güzel, bir kaç müzik aleti çalabilen birçok Şanlıurfalı sanatçı da bulunuyor.

Etiketler

music müzik sanat uzunhava sanatçı eski biyografi tarihi ibo ibrahim tatlıses 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Alper İŞÇİMEN

Adı İbrahim Tatlıses müzesi ve içinde kendisine ait kıyafetler ve ödüller var. İçeri girdiğinizde heryerde İbrahim Tatlıses'in eşyalarını bekliyorsunuz ancak müzenin ana amacı bu değil. Yasin'in kahvesi olarak uzun yıllar işletilmiş kahve müzeye dönüştürülmüş. Eskiden kahvelerin belli amaçları varmış. Kimisinde hikayeler anlatılır, kimisinde yetenekli güvercinler tanıtılır ve satılır, kimisinde de bu kahvede olduğu gibi müzik dinletileri yapılırmış. Plak zamanın pahalı eşyalarından olduğu için, yeni çıkan bir plak bu kahveye getirilir ve gün boyu meraklılarına dinletilirmiş. O nedenle müzeye girdiğinizde çok sayıla farklı yapıda müzikçalar göreceksiniz nedeni bu!

5 yıl önce

enes hissedar

Işıklandırma zayıf yer yer ışık hiç yok. İçeride ufak bir melodi ezgiler olmalı ama yok. Plaklardan ufak ufak sesler eski kasetten sesler yok. Albüm satışı eski albümler dergi satılışı yok. Sadece ibrahim tatlıses ayrıntılı yer verilmiş digerleri üstün körü olmuş. Ama yinede renk katmış.

5 yıl önce

Cansu İŞÇİMEN

Müze belediye tarafından kurulmuş. Ücretsiz. İçeride eski dönemlere ait radyolar, urfalı sanatçıların heykelleri, İbrahim tatlısese ait kostüm ödül vb eşyalar bulunuyor. Özellikle müzede görevli beyfendinin sohbeti şahane. Urfa tarihi hakkında kısa bir özet geçti. Burdan teşekkür etmek isterim.

5 yıl önce

Muhammet Sinan sarıca

Orada çalışan kişilerle sohbet edip daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Gayet güler yüzlü ve samimi bir çalışanı var.

5 yıl önce

Mehmet Aslan

Kendine faydası olmayanın topluma ne yararı olur

5 yıl önce

Yorum Ekle