Mekan 360

KADIN ÜRETİCİLER SOKAK ATÖLYESİ NİKSAR

Görüntülenme - 10888 Yorum Ekle

Hakkımızda

SÜRDÜRÜRLEBİLİR/ÇOĞALTILABİLİR/TEKRARLABİLİR BİR YEREL KALKINMA MODELİ

SOKAK ATOLYELERİ PROJESİ

Niksar, Dört bin yıllık tarihi boyunca Türk milletinin toprağı olmuş stratejik bir coğrafyanın adı… Niksar, son   bin yıllık   tarihinde Anadolu’nun İslamlaşmasında Ahlat ve Harput’la birlikte üç önemli karargah merkezinden biridir.. Kuzeydoğu Anadolu’nun tarih ve kültür merkezi Niksar iki Türk devletinin de başkenti olmuştur. Danişmendli ve Tacettinoğulları Beyliklerinin başkenti olan Niksar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait değerli tarih ve kültür eserlerine de sahiptir.

Bilindiği gibi yer kürenin Doğu-Batı, Kuzey-Güney geçiş güzergâhlarının merkezinde Anadolu coğrafyası bulunmaktadır. Anadolu’nun Kuzey kenarının en önemli geçit noktalarından biri ise Niksar’dır.  Bu tarihi kent, Kelkit Vadisinin ovaya dönüştüğü Çanik ve Dönek Dağları arasında ve tarihi ipek yolunun geçtiği stratejik bir coğrafyada bulunmaktadır. Bu tarihi kent, asil insanlarıyla, verimli topraklarıyla, yaylalarıyla ve sularıyla biliniyor.

Niksar, Pontus, Roma, Bizans, Danişmendli, Anadolu Selçuklu, ilhanlı, Beylikler, Osmanlı ve T.C dönemlerini yaşayan Niksar tarihle iç içe olan bir merkez olmuştur.

Tarihsel kimliği ve coğrafi avantajları nedeniyle sürekli cazibe merkezi olan Niksar, Son 20 yılda Gelişen, Değişen bir dünyaya ayak uyduramamış yerel kalkınmasını başlatamamıştır. Bölgede sanayi yatırımların azlığı, geleneksel tarım uygulamaları, tarım girdilerinin azlığını beraberinde getirmiştir. Yetişmiş insan gücünü ekonomik sebeplerle kendi içinde tutamayan kent, beyin ve insan göçüyle son 10 yılda -%38’lik bir nüfus düşüşle ciddi bir yara almıştır. Coğrafyanın ve tarihin merkezi olarak bilinen Niksar, yerel kalkınmasını tetikleyici projelerle ancak desteklendiğinde tamamlayabilir. Niksar’ın yeniden ait olduğu ve hak ettiği değeri kazanabilmesinin önündeki kısıtlamaların kaldırılması önemli ve gereklidir. Sosyo-Kültürel ve Sosyo-ekonomik değerleri azalan bir ivme gösteren kentte kalıcı, sürdürülebilir ve özellikle kadınların işgücüne katılımının özendirildiği topyekûn bir kalkınma modelinin gerekliliğinden hareketle SÜRDÜRÜRLEBİLİR/ÇOĞALTILABİLİR/TEKRARLABİLİR BİR YEREL KALKINMA MODELİ; NİKSAR SOKAK ATOLYELERİ PROJESİ oluşturulmuştur.

Bayanlarımızın el işlerini daha büyük kitlelere ulaştırılmasını sağlamak, kendilerine ve Niksar ekonomisine katkıda bulunmalarına olanak sağlayan sokak atölyeleri ve çalışkan bayanlarımız her geçen gün çoğalarak hedefine ilerliyor.

Niksar Kadın Üreticiler Sokak Atolyeleri kırsal alanın Doğal yapısı ciddi tahribatlar yaşamamış, bünyesinde 20 ilçe ve 1,5 milyon insanı barındıran Kelkit Havzasının;  ülke ekonomisine katkısının artırılması ve kırsal toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesi suretiyle diğer bölgelerle ve kır-kent arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması,

Göç eğilimlerinin istikrarlı bir dinamiğe kavuşturulması dengeli ve sürdürülebilir kalkınma hedefiyle uyumlu bir nüfus yapısına ulaşılması,

Hizmet Sektörünün yeniden yapılandırılması sürecinde ortaya çıkabilecek sosyo-ekonomik ve çevresel olumsuzlukların azaltılması,

Çevrenin ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı,Bölgeyi AB ile ekonomik ve sosyal uyuma hazırlama

Havzada istihdam odaklı sürdürülebilir gelişmenin sağlanması,  iş ortamlarının yöresel ve küresel öncelikler ölçütlerinde çeşitlendirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla 19 Mayıs 2009 tarihinde Niksar Belediye Başkanı Duran YADİGAR’ ın girişimleriyle kurulmuştur. Şuan aktif 13 atolyede Niksarlı kadınlar üretim faaliyeti sürdürmekte olup, 10 000 kadın istihdamı ve Niksar Hediyelik markasının oluşturulması hedeflenmektedir.


Niksar Sokak Atölyeleri ve İletişim Bilgileri
1. GIDA ATÖLYESİ
Sadece yöreye has gıda ürünlerinin, üretilmesi kurutulması ve paketlenmesi bu atölye tipinde öngörülmektedir. Hamurkârlık bilinen ve halen geleneksel olarak devam eden bir kadın emeğidir.
Fatma DİCLE – 0 356 527 84 55
Nagehan ERTEKİN – 0 507 663 32 24
Nurten KAYALIK – 0 554 518 81 60

2. EL İŞLERİ VE KUMAŞ ATÖLYESİ
Yöre kıyafetlerinin veya istenilen model ve ölçülerde üretimi planlanan kumaş boyama ve üretim atölye tipidir.
Aysel BAŞTEMİR – 0 546 433 68 96
Güler KÖKTÜRK – 0 545 765 39 87
Hatice TÜZEMEN – 0 505 709 54 12
Mukaddes ATEŞ – 0 539 462 04 94
Sevil KAYNAR – 0 544 255 88 43

3. AHŞAP, BOYAMA VE SERAMİK ATÖLYESİ
Ahşap bölgede en fazla üretimi yapılan pazarı bulunan maddedir. Ahşapın işlenerek boyanması ve süslenmesi hediyelik olarak kullanılması amaçlanmaktadır.
Hatice SOYDAN – 0 544 433 16 98

4. HEDİYELİK EŞYA ATÖLYESİ
Ulusal pazarda benzerine rastlanmayan model ve içeriklerle küçük maliyetlerde ve satış fiyatlarında hediyelik ürünlerin üretildiği atölye tipidir.
Ev Tekstili – Dekoratif Aranjmanlar
Ayfer KİHTİR 0 507 627 17 94
Hediyelik Keçe
Nesrin YARAMIŞ 0 545 632 89 02
Hediyelik Süs Eşyaları
Nilgün YILMAZ 0 535 457 04 26
Hediyelik El Yapımı Maket ve Bebek Atolyesi
Türkan KESTANE 0 539 344 13 07

 

Etiketler

etkinlik eğitim mekanı alan üretim imalat tasarım düşünce fikir yeni

Görüşler ()

Yorum Ekle