Mekan 360

KARAYÖRÜK DERESİ ŞEHİTLİĞİ ÇANAKKALE

Hakkımızda

Mehmetçiğe Saygı Anıtı’ndan sonra yola devam ettiğimizde Kanlısırta varmadan 200 m önce sağda aşağıya doğru uzanan merdivenlerle karşılaşırız.Aşağıya inen bu merdivenler bizi Karayörük Deresi Şehitliği’ne götürmektedir.Karayörük Deresi Şehitliği, Şevki Paşa Haritaları’nda 17 nolu paftada yer alan gerçek şehitliklerden biridir.Şehitlik,2006 yılında orijinal şehitliğin yanına yapılmıştır.Bu şehitlikte yatan askerlerimizin bağlı olduğu alaylar;48.,63.,72.ve 77.Alay’lardır.Şehitlikte ismi saptanan 1153 şehit bulunmaktadır.Savaş sırasında bu bölge,askerliğin en temel kurallarından olan,emre itaatin yegane timsali olacak bir olaya şahitlik etmiştir.25 Nisan gecesi Yüzbaşı İbrahim Bey  binbir güçlükle ele geçirilen Kanlısırtı boşaltma ve güvenli bir mevziye,Karayörük Deresi’ne,çekilme emri veren Yarbay Saip Bey’in emrine itiraz eder.Fakat daha yüksek rütbeye sahip olan Saip Bey’in emri geçerli olacak ve zorlukla ele geçirilen Kanlısırt boşaltılacaktır.Fakat Avustralyalılar bu fırsattan istifade edemeyeceklerdir.

Etiketler

çanakkale şehitlik karayörük mezarlık eceabat tarihi

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Eric Biner

Turkey's fallen soldiers

7 yıl önce

Mahmut Hakki Ersan

Karayörük Deresi Şehitliği Uzun bir merdiven ile ulaşılabilen şehitlik, Albayrak Sırtı'nın doğu yamacında 1915 yılının Mayıs ayında oluşturulmuş Kanlısırt’a gelmeden 200 m kadar önce, yolun sağ tarafında bulunan gerçek şehit kabristanıdır. Bu nokta Kanlısırt bölgesinde görevli bulunan 16. Tümen’in 48. Alay cephesidir. Bölge, ağır donanma topçu ateşi ve yoğun makineli tüfek ateşi altında çok ağır zaiyatlar vermiştir. Yine bölge, sargı yeri olmasından dolayı çevre bölgelerde görev yapan 72, 77, 63. Alay ve 48. Alay’lardan şehit düşen askerler de bu mevkiye defnedilmiştir. Kanlısırt üzerindeki muharebelerde görev yapan 16. Tümen’e ait isimleri tespit edilebilen şehit sayısı 1.153'tür.

5 yıl önce

Murat Erdogan

Çanakkale Karayörük Dere Şehitliği Mehmetçiğe Saygı Anıtı’ndan sonra yola devam ettiğimizde Kanlısırta varmadan 200 m önce sağda aşağıya doğru uzanan merdivenlerle karşılaşırız. Aşağıya inen bu merdivenler bizi Karayörük Deresi Şehitliği’ne götürmektedir. Karayörük Deresi Şehitliği, Şevki Paşa Haritaları’nda 17 nolu paftada yer alan gerçek şehitliklerden biridir. Şehitlik, 2006 yılında orijinal şehitliğin yanına yapılmıştır. Bu şehitlikte yatan askerlerimizin bağlı olduğu alaylar; 48. 63. 72. ve 77. Alay’lardır. Şehitlikte ismi saptanan 1153 şehit bulunmaktadır. Savaş sırasında bu bölge, askerliğin en temel kurallarından olan, emre itaatin yegane timsali olacak bir olaya şahitlik etmiştir. 25 Nisan gecesi Yüzbaşı İbrahim Bey binbir güçlükle ele geçirilen Kanlısırtı boşaltma ve güvenli bir mevziye, Karayörük Deresi’ne, çekilme emri veren Yarbay Saip Bey’in emrine itiraz eder. Fakat daha yüksek rütbeye sahip olan Saip Bey’in emri geçerli olacak ve zorlukla ele geçirilen Kanlısırt boşaltılacaktır. Fakat Avustralyalılar bu fırsattan istifade edemeyeceklerdir. Bu durumun değerlendirmesini 27. Alay komutanı Yarbay Şefik Aker şöyle yapacaktır. “Fakat şu hakikati da ifade edeyim ki, Kanlısırt’ta tek başına kalan zayıf kuvvetimiz yeni bir kuvvetle beslenmeden ve taburun sol yanını emniyete almadan, birliği düşmana o kadar yakın bulundurmak doğru değildi. Şunu da söyleyeyim ki Avustralyalılar bu çekilmeden birşey kazanamadılar.”

5 yıl önce

sosyalmedya

3000 den fazla şehidimizin sessiz sedasız yattığı bir şehitlik. uzun bir merdiven sonrası ulaşılabiliyor. aşagıda sadece isimlerin yazı oldugu bir yer var. yolda geöenlerin pek ugramayı tercih etmediği bir yer.

6 yıl önce

Özgür Arda BAYRAM

Karayörük Deresi Şehitliği Kanlısırt’a gelmeden 200 m kadar önce, yolun sağ tarafında bulunan şehitlik gerçek şüheda kabristanı’dır. Bu nokta Kanlısırt bölgesinde görevli bulunan 16. Tümen’in48. Alay cephesidir. Bölge ağır donanma topçu ateşi ve yoğun makineli tüfek ateşi altında çok ağır zaiyatlar vermiştir. Yine bölge, sargı yeri olmasından dolayı çevre bölgelerde görev yapan 72. Alay, 77. Alay,63. Alay ve 48. Alay’lardan şehit düşen askerler de bu mevkiye defnedilmiştir. Albayrak Sırtı’nın kuzey kesimi sırasında Karayörük Deresi’ne inen yamacın üzerinde yer almaktadır. Şehitlik2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılmış olup çoğunlukla Kanlısırt üzerindeki muharebelerde görev yapan 16. Tümen’e ait isimleri tespit edilebilmiş, 1.153 şehidin gömüldüğü bir şehitliktir. Şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu metal şahidelerin hemen yanında ahşap bir namazgâh da bulunmaktadır. Uzun bir merdiven ile ulaşılabilen şehitlik, Şevki Paşa Haritası’nda 17 numaralı paftada işaretli olup Gerçek şüheda kabristanı olduğu ifade edilmektedir. Kaynak: catab.kulturturizm.go v.tr/TR,129448/karayoruk-deresi-sehitligi.html Albayrak Sırtı üzerinde yolumuza devam ederken, Kanlısırt Kitabesi’ne gelmeden yaklaşık 150 metre önce yolun sağ yanında tabelası ve genelde gönderinde dalgalanan Türk bayrağının bulunduğu bayrak direğinin dikili olduğu noktadan Karayörük Deresi yatağına doğru inen taş basamaklı bir merdiven bulunur. Karayörük Deresi Şehitliği, bu merdivenin ulaştığı noktada, dere yatağına gelmeden önce, Albayrak Sırtı’nın doğu yamacı üzerinde küçük bir düzlükte yer alır. Gerçek şehitlik alanının yakınına 2006 yılında yaptırılan temsili bir şehitliktir. Şevki Paşa Haritası’nın 17 no’lu paftasında da işaretlenmiş olan Karayörük Deresi Şehitliği, çoğunlukla Kanlısırt üzerindeki muharebelerde görev yapan 16’ncı Tümen personelinden yaşamlarını yitirenlerin gömüldüğü bir şehitlik alanıdır. Gerçek şehitlik alanının yer aldığı bölümde ise isimleri tespit edilmiş durumdaki 1153 kişiden daha fazla şehidimizin gömülmüş olduğu tahmin edilmektedir. Kaynak: ww w.atlasdergisi.c o m/arsiv/kitaplar/adim-adim-gelibolu-ates-ve-kurtulus-meydani/53/66/1

6 yıl önce

Yorum Ekle