Mekan 360

KEMERALTI CAMİİ ADANA

Görüntülenme - 8893 Yorum Ekle

Hakkımızda

Adana ağabeydin paşa Caddesi’nde Tarsus Kapısı denilen yerde bulunan Kemeraltı Camisi, Savcıoğlu Hacı Mustafa isminde bir kişi tarafından 1599 yılında yaptırılmıştır. Caminin yapıldığı dönem Ramazanoğlu Piri Paşa’nın emirliği zamanına rastlamaktadır. Bugün Adana Müzesinde bulunan bir kitabeden öğrenildiğine göre caminin yanında bir de medrese vardı. Ancak bu medrese günümüze ulaşamamıştır.

Kemeraltı Camisi oldukça sade bir yapı olup, kesme taştan kare planlıdır. Caminin kuzey ve doğu cephelerinde üzerleri kubbeli son cemaat yeri bulunuyordu. Son derece sade olan bu caminin içerisinde önemli bir bezemesi olmadığı gibi minaresi de yanında, kesme taş kaide üzerinde tek şerefeli ve yuvarlak gövdeli idi

Etiketler

kemeralti camii dini mekan alan ibadet yer imam hoca mekan360 sanal tur mekan360 sanaltur

Fotoğraflar

Görüşler (5)

mehmet tavusdağı

Kemeraltı Camii, Ramazanoğlu Piri Paşa’nın emirliğine rastlayan dönemde, Hacı Mustafa Bey tarafından 1548 yılında yaptırılmıştır. Kemeraltı Camii’nin mimari özellikleri, genel olarak klasik Osmanlı mimarisini yansıtır niteliktedir. Kemeraltı Camii, ‘Tarsus Kapısı’ adlı bölgede, Küçük Saat Meydanı’nın köşesinde, Abidin Paşa Caddesi’nin Özler Caddesi ile kesiştiği yerdedir. Önceleri ‘Tarsus Kapısı’ olarak anılan semte sonradan ‘Kemeraltı’ ismi verildiğinden, cami de bundan dolayı aynı ismi almıştır. 1548 yılında Savcıoğlu Hacı Mustafa isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmış olan eserin yapılış tarihi, Ramazanoğlu Piri Paşa’nın emirliği zamanına rastlamaktadır. Yapıldığı dönemde caminin yanında bir de medrese bulunmasına rağmen bu yapı dönemin Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yıktırılmıştır. Medresenin kitabesi, Adana Müzesi’nde muhafaza altına alınmıştır.

5 yıl önce

Ramazan Tetik

Savcı oğlu Hacı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.Abidin Paşa Caddesi'nin Tarsus Kapısı mevkisindedir.Bu semte sonradan Kemeraltı ismi verildiğinden,cami de aynı ismi almıştır.Dengeli mimari oranlarıyla zarif bir görüntü sergileyen Kemeraltı Cami,kare plan üzerine kesme taştan yapılmıştır.Kuzey ve doğu cephelerdeki son cemaat yerlerinin üzerine küçük kubbeler örtmektedir.Kuzeydoğu köşesindeki minaresi caminin mütevazı yapısına uygun bir görünüşe sahiptir.

6 yıl önce

Abdulkerim Damar

Tarihi otantik bir yer

5 yıl önce

Aldım vurun Kus

Görülecek yer

5 yıl önce

hamza bozoğlan

Küçük serin hoş bir mescit büyüklüğünde cami.

5 yıl önce

Yorum Ekle